Külföld

2011.04.18. 08:05

Líbia - Közel ezer halálos áldozat Miszrátában a harcok kezdete óta

A líbiai Miszrátában a harcoknak február végi kezdetük óta mintegy ezer halálos és háromezer sebesült áldozatuk van - közölte hétfőn a felkelők kezén lévő város kórházának vezetése, amiről egy helyi civilszervezeti alkalmazott és a felkelők egyik aktivistája számolt be telefonon.

MTI

A halálos áldozatok 80 százaléka polgári lakos - idézték az aktivisták Hálid Abu Falgha kórházigazgató jelentését. A kórházban hatvan betegágy van, amelyeket folyamatosan elfoglalnak a sebesültek. Egyedül vasárnap 17 ember halt meg, 71 pedig megsebesült a kormányerők ostromában - tették hozzá
Az orvos-igazgató szerint a múlt hét óta észlelnek olyan súlyos sérüléseket az áldozatokon, amelyeket kazettás bombák okoztak.
A líbiai lázadók és a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet a hét végén azzal vádolta meg a Moammer Kadhafihoz hű erőket, hogy kazettás bombákat vetettek be Miszrátában, amivel súlyos veszélybe sodorták a civil lakosságot. A HRW közleménye szerint legalább három ilyen bomba robbant fel az egyik lakónegyed felett, egy kilométerre az ellenséges felek közötti arcvonaltól.
A bevetett, 21 altöltetet tartalmazó MAT-120-as kazettás bombákat a közlemény szerint 2007-ben Spanyolországban gyártották. Spanyolország az elsők között csatlakozott a kazettás fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményhez, amely 2010-ben vált kötelező érvényű nemzetközi törvénnyé az aláírók számára. Líbia nem írta alá ezt a nemzetközi konvenciót. 
A kazettás bombák jóval veszélyesebbek a polgári lakosságra nézve, mint a hagyományosak. Egyrészt az altöltetek szétszóródásuk miatt olyan területeken is pusztíthatnak, amelyeket a támadók nem feltétlenül vettek célba, másrészt nem mindig robbannak fel. Az ezekkel támadott területeket hosszú évekig úgy kell tekinteni, mint az aknamezőket, mert a fel nem robbant résztöltetek legnagyobb része érintésre robban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!