Külföld

2011.04.19. 16:33

Líbia - Folytatódtak a NATO-légicsapások Kadhafi erői ellen

Újabb légicsapásokat hajtottak végre kedd hajnalban líbiai célpontok ellen a NATO vezette nemzetközi hadi koalíció repülőgépei - jelentette be a katonai szervezet. Közben a líbiai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy a segélyekkel együtt katonák is érkezzenek az észak-afrikai arab országba.

MTI

A brüsszeli tájékoztatás szerint a NATO-gépek Moammer el-Kadhafi líbiai vezető haderejének parancsnoki központjait támadták.
A líbiai állami hírügynökség, a Jana közlése szerint a fővárosban, Tripoliban hajtottak végre légicsapást, továbbá az onnan 50 kilométernyire délre fekvő Azizíjában és Tripolitól több mint 400 kilométerre keletre, Kadhafi szülővárosa, Szirt ellen.
A NATO-nál elismerték, gondot okoz, hogy megsemmisítsék a líbiai vezető seregének nehézfegyvereit Miszrátánál. Ez a város egyike a felkelők kezén lévő alig néhány településnek a nyugati országrészben. A települést hosszú hetek óta ostromzár alatt tartja Kadhafi hadereje. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint az ostromlók válogatás nélkül lövik a várost, vagyis nemcsak katonai célpontokat, hanem lakóövezeteket is támadnak. 
Giampaolo Di Paola tengernagy, a NATO katonai bizottságának elnöke elmondta, noha a katonai szövetség jelentős kárt tett a líbiai rezsim nehézfegyverzetében, "továbbra is jelentős" ilyen eszköz maradt Kadhafi kezében.
Súlyos veszteségekkel járna a lakosság körében, ha a NATO Miszrátában célba venné ezeket a könnyen mozgatható, könnyen álcázható fegyvereket - mondta a tábornok.
Mark van Uhm dandártábornok elmondta, a NATO-erők csaknem félszáz harckocsit és számos páncélozott csapatszállító járművet semmisítettek meg Miszrátánál. A német tábornok ugyanakkor figyelmeztetett, "vannak korlátai annak, amit el lehet érni légierővel azért, hogy véget vessünk a városban folyó harcoknak".
Közben a líbiai kormány illetékese közölte, Tripoli nem engedné, hogy külföldi fegyveresek kísérjenek segélyt szállító konvojokat az arab országban. "Ha bármilyen fegyveres személyzetet telepítenek líbiai területre, harc lesz, a líbiai kormány nem fogja emberbarátinak tekinteni az ilyen küldetést" - fogalmazott Háled Káim külügyminiszter-helyettes.
A hét végén megállapodás született az ENSZ és a Kadhafi-kormány között arról, hogy a világszervezet a líbiai haderő ellenőrzése alatt lévő nyugati országrészben is végrehajthat segélyműveleteket. Fölmerült, hogy a segély fegyveres kísérettel juthatna el rendeltetési helyére, többek között az ostromlott Miszrátába. Tripoli engedélyezte, hogy az ENSZ munkatársai bejussanak a városba, de a világszervezet nem kapott garanciát a líbiai hatóságoktól arra, hogy szüneteltetik a harcokat, amíg tart a segélyművelet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!