Külföld

2011.03.14. 17:15

A Renault autógyár elnézést kért felső szintű vezetőitől az igaztalan vádakért

FMH - A Renault francia autógyár hétfőn "elnézést kért" attól a három felső szintű vezetőjétől, akiket "igaztalanul vádolt" meg azzal, hogy stratégiai információkat szolgáltattak ki az autógyár új fejlesztésű elektromos modelljeiről kínai megrendelőknek, valamint kártérítést ígért az azóta elbocsátott munkatársaknak.

MTI

A közlemény kiadását megelőzően Jean-Claude Marin párizsi főügyész sajtótájékoztatón cáfolta az állítólagos kémbotrány minden vádját. Az ügyészség vasárnap este egyébként csoportosan elkövetett csalás gyanújával vád alá helyezte és őrizetbe vette Dominique Gevrey-t, a Renault biztonsági főnökét, akiről feltételezhető: ő volt a kémtörténet ötletgazdája.
Január elején több mértékadó francia lap is arról írt, hogy a Renault három felső szintű vezetője stratégiai információkat szolgáltatott ki a 2012 után piacra kerülő elektromos autók programját illetően kínai megrendelőknek. Az állítólagos kémbotrány akkor néhány nap  alatt diplomáciai üggyé dagadt, miután Kína "teljesen alaptalannak, felelőtlennek és elfogadhatatlannak" nevezte a sajtóban megjelent vádakat. 
A lapok akkor úgy értesültek,  hogy az autógyár által még augusztusban megbízott magándetektívek megállapítása szerint a három megvádolt vezetőnek egy liechtensteini bankszámlára sanghaji és máltai közvetítőkön keresztül 130 ezer eurót utalt át egy pekingi székhelyű elektronikai nagyvállalat, egy svájci számlára pedig félmillió eurót.
"A vezetőknek tulajdonított bankszámlák nem léteznek. Így pedig nagyon rövid idő alatt elvethettünk számos feltételezést, köztük azt is, amely a Renault eredeti feljelentésében állt az ipari kémkedésről" - hangsúlyozta a párizsi főügyész.   
A Renault a közelmúltban elismerte, hogy a feljelentést egy névtelen levélre alapozta. A beadványt pedig a vasárnap vád alá helyezett biztonsági főnök fogalmazta.  Az is kiderült, hogy a névtelen informátornak 250 ezer eurót fizetett a Renault az állítólagos kémkedések leleplezéséért. A biztonsági főnök első kihallgatásán azonban nem volt hajlandó megnevezni a titokzatos személyt, ezért felmerült az a gyanú, hogy az egész kémhistóriát a biztonsági főnök találta ki.    
"Carlos Ghosn, a Renault elnöke és  Patrick Pélata vezérigazgató a saját és a Renault nevében elnézésüket és legnagyobb sajnálatukat fejezik ki Balthazard, Rochette és Tenenbaum uraknak, amiért igaztalanul vádolták meg őket ebben az ügyben" - olvasható a főügyész sajtótájékoztatóján közzétett közleményben. A cég két vezetője arra is ígéretet tett, hogy a "lehető legrövidebb időn belül" az érintettek minden kárát megtéríti. 
A Renault igazgatótanácsa hétfő estére rendkívüli ülést hívott össze, hogy levonja az ügynek az autógyár vezetőit érintő következményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!