Külföld

2011.03.16. 14:33

A palesztin elnök kész ellátogatni a Gázai övezetbe

Mahmúd Abbász palesztin elnök kész ellátogatni a Hamász irányította Gázai övezetbe, hogy segítse a helyi és a ciszjordániai palesztin kormányzat közötti megbékélést.

MTI

Abbász szerdán közölte, hogy akár azonnal indulni tudna, de azt nem mondta meg, pontosan mikor kerülhet sor az útra. Korábban is késznek mondta már magát a gázai látogatásra, de még egyszer sem járt ott azóta, hogy a terület 2007-ben a Hamász irányítása alá került.
"Kijelentem: kész vagyok holnap Gázába menni, hogy vége legyen a megosztottságnak, és létrejöjjön egy új kormány" - mondta pártja, a Fatah vezetői előtt elhangzott beszédében Abbász. Az elnök sürgette a gázai miniszterelnököt: tegye meg a szükséges intézkedéseket azért, hogy ő kettő-négy napon belül az erezi határátkelőnél az enkláve területére léphessen.
Iszmáil Haníje, a gázai Hamász-kormány elnöke kedden meghívta Abbászt. Szóvivője szerdán kijelentette, hogy a Hamász kormánya "üdvözli a pozitív választ, amelyet Abbász úr a miniszterelnök kezdeményezésére adott, és a kormány vizsgálja, milyen intézkedéseket kell tenni a látogatás érdekében".
Fauzi Barhúm, a Gázai övezetet ellenőrző Hamász szóvivője szerint a szervezet is üdvözölte Abbász kijelentéseit, és "felszólította a kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a látogatás érdekében".
Iszmáil Haníje és Mahmúd Abbász bejelentése előtt fiatal palesztinok a Gázai övezetben és Ciszjordániában is nagygyűléseket tartottak, s követelték a palesztin vezetés egységének helyreállítását, ami jelentősen javítaná a palesztinok esélyét arra, hogy elérjék céljukat, az önálló állam megalakítását.
Mahmúd Abbász szerdán azt is kijelentette, hogy nem kíván újra indulni az elnöki tisztségért, azt azonban nem közölte, mikor lesz az elnökválasztás. Abbász megbízatása egy évvel ezelőtt lejárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!