Külföld

2011.02.10. 10:17

India és Pakisztán megállapodott a béketárgyalások folytatásáról

FMH - India és Pakisztán csütörtökön megállapodott abban, hogy folytatja a béketárgyalásokat, amelyeket Újdelhi megszakított 2008-ban az indiai Mumbaiban (Bombay) történt terrortámadásokat követően.

MTI

A két ország vezető külügyi tisztviselői a héten folytattak megbeszélést Bhután fővárosban, Timpuban. A felekre az Egyesült Államok nyomást gyakorolt, hogy csökkentsék az egymás közti feszültséget, mert az kihat a béketörekvésekre a szomszédos Afganisztánban is.
Egy pakisztáni külügyi illetékes azonban a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva nem erősítette meg egyértelműen, hogy konkrét megállapodás született volna a bhutáni egyeztetésen a tárgyalások folytatásáról. Mindössze annak megállapítására szorítkozott, hogy "a dolgok lendületet kaptak a két külügyi államtitkár megbeszélésén, a helyes irányba vezető úton vagyunk". 
A két ország 2004-ben határozott a béketárgyalások megkezdéséről, amit azonban Újdelhi négy évvel később felfüggesztett, mert a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Taiba szervezetet tartja felelősnek a Mumbaiban végrehajtott terrortámadásokért, amelyeknek 166 halálos áldozata volt.
Pakisztán ezután többször indítványozta az átfogó - a két ország viszonyát mérgező összes tényezőt felsorakoztató - megbékélési tárgyalások felújítását, de India addig hallani sem akar erről, amíg Pakisztán bíróság elé nem állítja a mumbai merénylet értelmi szerzőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!