Külföld

2011.01.11. 19:40

Nem egyezett meg a kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentésében a szlovák kormánykoalíció

Nem egyezett meg a kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentésében a szlovák kormánykoalíció - közölte a koalíciós tanács keddi ülése után Pozsonyban Bugár Béla, a Híd elnöke.

MTI

A Híd javaslatáról - miszerint a kisebbségek már ott is használhassák nyelvüket, ahol arányuk eléri a lakosságon belüli 10 százalékot, a korábban meghatározott 20 százalék helyett - Rudolf Chmel, a párt alelnöke, emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes külön-külön fog tárgyalni az egyes pártokkal.
"Szeretnénk olyan megállapodást kötni, hogy a törvényjavaslatról első olvasatban a parlament márciusi ülésén tárgyalhassunk" - mondta újságíróknak Bugár Béla, a Híd elnöke.
A magyar-szlovák polgári párt javaslatát a három partnerpárt közül a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nyíltan ellenzi. Ján Figel pártelnök a koalíciós tárgyalások után csak annyit mondott, hogy "megpróbálunk egyetértésre jutni".
A Híd és a KDH között nyílt ellentét van a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása ügyében is. A két párt képviselői erről is tárgyalni akarnak. A koalíción belül egyetértés van abban, hogy hatályon kívül kell helyezni az előző, Robert Fico vezette balközép kormányzat által keresztülvitt módosítást, miszerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ezt a mai koalíció elfogadhatatlannak tartja.
A KDH ugyanakkor azt javasolja: az új módosításban rögzítsék, hogy kettős állampolgárok nem tölthetnek be bizonyos tisztségeket, illetve nem dolgozhatnak például a rendőrségnél vagy a hadseregnél. Ezt viszont a Híd ellenzi. Bugár szerint a két párt eltérően értelmezi a Szlovákia iránti lojalitást.
"Kompromisszumra van szükség, s ez lehetséges" - vélekedett Bugár. Figel leszögezte: a KDH a vita korrekt megoldásában érdekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!