Külföld

2011.01.14. 12:39

Lengyel államfő repülőbalesete: nem tartják kielégítőnek a jelentést

FMH - A lengyel nemzetvédelmi miniszter nem tartja kielégítőnek a Lech Kaczynski néhai államfőt és kíséretét szállító lengyel kormánygép tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófájának körülményeiről készült, szerdán Moszkvában közzétett jelentést.

MTI

"Kritikusan értékelem, mert nem teljes"- jelentette ki pénteken Bogdan Klich. Szerinte az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) - a FÁK-államok repülésbiztonsági szervezete - jelentésének készítői nem vették figyelembe a lengyel fél észrevételeit.
A dokumentum a lengyel felet, többek között a pilótákat hibáztatja a katasztrófáért, amelyben Lech Kaczynskin kívül 95, többnyire magas rangú vagy neves lengyel személyiség halt meg, mert a Tu-154-es, amelyen utaztak, 2010. április 10-én Szmolenszk mellett lezuhant. 
Bogdan Klich szerint nem felel meg a valóságnak a MAK-nak az a megállapítása, hogy a repülőgép parancsnoka az utóbbi öt hónapban nem gyakorolt nehéz időjárási körülmények között. A személyzet rendszeresen repült nehéz körülmények között - mondta a miniszter.
Ezzel együtt elismerte, hogy "a repülés során követtek el hibákat", s megsértették a tőle, illetve az irányítóktól kapott utasításokat.
Közvetlen vagy közvetett felelősséget viselő személyként a miniszter lemondani is hajlandó. "Kész vagyok viselni a felelősséget minden tettemért" - jelentette ki Bogdan Klich.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!