Külföld

2011.01.07. 06:11

Ismét átalakították a kubai kormányt

Ismét átalakították a kubai kormányt: felmentették az építésügyi minisztert, egy befolyásos miniszterelnök-helyettesnek pedig le kellett mondania az e tisztsége mellett viselt távközlési miniszteri posztjáról.

MTI

Ez a legújabb fejlemény a kommunista vezetésű karibi szigetország kormányában az elmúlt hónapokban végrehajtott személyi változásokban. A pénzhiányban szenvedő Kuba e lépésektől - valamint félmillió állami alkalmazott elbocsátásától és az önfoglalkoztatás erősítésétől - halódó gazdaságának talpra állítását reméli.
A kubai kormány csütörtöki közleménye szerint - közelebbről meg nem jelölt - "hibás lépései" miatt felmentették tisztségéből Fidel Fernando Figueroa de la Paz építésügyi minisztert, akinek helyébe René Mesa Villafanát nevezték ki.
 Ramiro Valdés Menéndez miniszterelnök-helyettes pedig a jövőben már nem igazgatja a távközlési minisztériumot. Ez nem "lefokozásnak", inkább tehermentesítésnek számíthat: a 78 éves Valdés a Fidel Castrót és gerillatársait a hatalomba emelő 1959-es kubai forradalom veterán vezetői közé tartozik, s úgy tartják róla, hogy rendkívül szoros viszonyt ápol Raúl Castróval, a betegsége miatt visszavonult Fidel Castro öccsével, jelenlegi államfővel. Valdés kulcsszerepet játszot Kuba és legfontosabb szövetségese, Venezuela kapcsolatainak kiépítésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!