Külföld

2011.01.14. 13:07

Ezrek tüntettek Tunisz központjában az államfő lemondását követelve

Mintegy ötezer ember tüntetett pénteken a tunéziai főváros, Tunisz központjában azt követelve, hogy azonnal mondjon le Zin el-Abidin ben Ali államfő.

MTI

A tömeg jelszavakat skandált, többek között azt, hogy "Ben Ali távozz!", "Ben Ali, köszönjük, ennyi elég!".
Kecskés Tibor tunéziai magyar nagykövet az egyébként békés pénteki tüntetéssel összefüggésben elmondta: nem tud arról, hogy a tiltakozás közvetlenül módon érintett volna magyar állampolgárt. A tunéziai tüntetéssorozat kirobbanása óta egyébként tíznél kevesebb állampolgár fordult a követséghez az ország különböző tájairól: a turisták tájékozódtak, s egyben megadták elérhetőségüket elérhetőségét. Senki sem volt eddig veszélyeztetve - tette hozzá a magyar nagykövet.
A tuniszi tiltakozás órákkal azt követően robbant ki, hogy a 74 éves elnök csütörtökön a televízióban bejelentette, hogy nem indul újra tisztségéért 2014-ben lejáró mandátumát követően. Ben Ali 1987 óta van hatalmon.
A tunéziai államfő előző nap azt is közölte, hogy mérséklik a cukor, tej és kenyér árát. Bejelentette továbbá, hogy a biztonsági erők ezentúl nem használnak éles lőszert a tüntetők ellen, majd ígéretet tett a sajtószabadság megadására, és az internet cenzúrázásának megszüntetésére.
Abdelvahab Abdallah tunéziai külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy Tunéziában nemzeti egységkormány alakulhat, és előrehozott választásokat tartanak az országban.
Az ország középső részén fekvő Szidi Buzidban, ahol a munkanélküliség és a szegénység elleni tüntetéssorozat egy hónappal ezelőtt elkezdődött, ugyanakkor pénteken is voltak tiltakozások. Több ezren követelték az elnök azonnali távozását. 
 A Tunéziai Általános Munkásszakszervezet (UGTT) általános sztrájkra szólított fel, ami az első próbája lesz annak, hogy az elnöknek csütörtöki beszédével mennyire sikerült lecsillapítania a felháborodott lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!