Külföld

2010.10.06. 16:04

Elhalasztották a guantánamói fogoly New York-i perét

Jövő hétre halasztották a guantánamói börtöntáborból amerikai polgári bíróságra átszállított első fogoly, a tanzániai Ahmed Khalfan Ghailani perét, mert a bíróság elutasította a vád egyik koronatanújának meghallgatását.

MTI

Ghailanit azzal vádolják, hogy robbanószer-szállító volt az amerikai nagykövetségek elleni 1998-as terrortámadásokban, amelyeket az al-Kaida szervezett meg. A Tanzániában és Kenyában végrehajtott merényletben 224 ember halt meg és több százan sebesültek meg.
A szövetségi ügyészek tanúként akartak meghallgatni egy másik tanzániait, Huszein Abebét, akitől Ghailani annak idején dinamitot vásárolt. Abebe úgy tudta, hogy vevője bányászati célokra akarja használni a robbanóanyagot. 
A védelem azonban tiltakozott, mert az ügyészek úgy jutottak el Abebéhez, hogy Ghailani a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) fogságában beszélt róla, amikor "kiemelt kihallgatási módszereket" alkalmaztak vele szemben - ez pedig az ügyvédek érvelése szerint kínzással ér fel. A szövetségi bíró helyt adott a tiltakozásnak és elutasította Abebe megidézését.
 "A bíróság nem egykönnyen jutott erre a következtetésre" - közölte a körzeti bíró, Lewis A. Kaplan, aki az amerikai alkotmányra hivatkozott. "Nemcsak akkor kell követnünk (az alaptörvényt), amikor előnyünkre szolgál, de akkor is, ha félelem és veszély másik irányba csalogat."
 Mindazonáltal az esküdtek kiválogatása szerdán folytatódik, magát a pert pedig október 12-ére halasztották el, időt adva az ügyészeknek, hogy eldöntsék, akarnak-e fellebbezni.
A tárgyalás várakozások szerint 3-4 hónapig is eltarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!