Külföld

2010.09.15. 12:14

Provokáló náci jelképek egy moldovai zsinagógán

FMH - Ismeretlen tettesek a moldovai Chisinau zsinagógájának falára festettek náci jelképeket. A zsidó templom meggyalázását erélyesen elítélte Moldova ideiglenes elnöke és az ország zsidó hitközségének a vezetője is.

MTI

Ismeretlen tettesek horogkeresztet és az SS hadsereg jelképeit festették fel a zsinagóga falára. Emellett Nagy Romániát ábrázoló térképet is rárajzoltak, mellé biggyesztve a román radikális nacionalisták jelszavát, a "Besszarábija - román föld" feliratot. A felfestések a hét végén jelentek meg a zsidó templom bejáratánál.
Mihai Ghimpu, az államfői tisztet ideiglenesen ellátó házelnök szerdán erélyesen elítélte a bűntényt, és követelte a tettesek kézre kerítését. Ghimpu szerint a történtek "kihívást jelentenek a kormányzó szövetségnek". Közölte, hogy az ilyen tettek nincsenek összhangban a polgárok érzelmeivel. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez nem fogja megzavarni az etnikumok közötti viszonyokat és a zsidó hitközség tagjainak a nyugalmát.
Zalman Abelszki moldovai főrabbi "provokatív cselekménynek" nevezte a zsinagóga meggyalázását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!