Külföld

2010.09.17. 17:49

Maradnak, de enyhülnek a szlovák nyelvtörvény megsértéséért járó szankciók

FMH - A szlovák kulturális minisztérium nem szándékozik törölni az előző kormány által elfogadott nyelvtörvény megsértéséért kiróható szankciókat, de enyhíteni akarja azokat - közölte pénteken a tárca szóvivője.

MTI

Eva Chudinová sajtóértekezletén elmondta: ez következik abból a törvénymódosításból, amelyet Iveta Radicová kormánya a jövő szerdán készül megvitatni. A pénzbüntetés marad, de nem fogják automatikusan alkalmazni, hanem a miniszter döntésére bízzák - tette hozzá.
Daniel Krajcer kulturális miniszter a júniusi parlamenti választások után tartott első sajtóértekezletén jelezte, hogy el akarja törölni a pénzbírságot. Az általa benyújtott törvénymódosítás viszont csak egyetlen kivétellel számol.
A szóvivő szerint a miniszter nem gondolta meg magát, mivel a törvényből kikerülnek az abszurd korlátozások. Viszont azok, melyek ésszerűek, megmaradnak. "Ha védeni akarjuk az államnyelvet, ehhez eszközre van szükségünk, és ez azt a lehetőséget is magában foglalja, hogy pénzbírságot vessünk ki" - mondta.
A jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni. A szóvivő szerint ehhez a szankcióhoz azonban csak végszükség esetén, bizonyos szélsőséges esetekben fognak folyamodni.
A törvénymódosításban a minisztérium a pénzbírság kiszabásának eltörlését javasolta alkalmi kiadványok - például mozik vagy színházak műsorfüzete - esetében. Ha ezek nem az államnyelven jelennek meg, tartalmazniuk kell a szlovák nyelvű fordítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!