Külföld

2010.08.25. 11:36

Egy afgán rendőrújonc megölte két spanyol kiképzőtisztjét és tolmácsukat

Egy afgán rendőr tüzet nyitott és megölte szerdán két spanyol kiképzőtisztjét, illetve tolmácsukat egy afganisztáni katonai támaszpontnál - közölte a spanyol belügyminiszter.

MTI

Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter szerint a spanyol katonák viszonozták a tüzet, és megölték a lövöldöző afgán rendőrújoncot.
Az incidens a Türkmenisztánnal határos Bádgesz tartomány székhelyén, Kalaji-Navban lévő, a spanyol erők irányítása alatt álló támaszpontnál történt, ahol afgán rendőrök kiképzése folyik. 
 "A kiképzés keretében tartott órán az egyik újonc lövöldözni kezdett, és megölt két spanyol tisztet - egy századost és egy alhadnagyot -, valamint egy szintén spanyol állampolgársággal rendelkező tolmácsot." - magyarázta az esetet a spanyol belügyminiszter a Cadena Ser rádióadónak adott nyilatkozatában. Rubalcaba "gyilkosságnak" minősítette a történteket.
A három spanyol a  csendőrség (Guardía Civil) március óta Afganisztánban állomásozó egységének voltak a tagjai. Az alakulat feladata az afgán biztonsági erők kiképzése. Rubalcaba hangsúlyozta, hogy  továbbra is folytatják Afganisztánban a rájuk bízott fontos munkát, amely ahhoz kell, hogy a nemzetközi csapatok kivonulásakor az afgán polgárok egy szabad és nyugodt életet élhessenek.
A szerdán történtekkel 92-re emelkedett az Afganisztánban 2002 óta elesett spanyolok száma.
 Az afgán rendőrújonc halálát követően több ezer feldühödött, kődobáló helybéli lakos gyűlt össze  a bázisnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!