Külföld

2010.06.08. 05:03

Előkerült az eltűnt iráni atomtudós?

Az iráni állami televízió bemutatott hétfőn egy felvételt, amelyen állítása szerint a tavaly júniusban eltűnt iráni atomtudós látható. Teherán szerint Sahram Amirit tavalyi mekkai zarándokútján elrabolták, és az Egyesült Államokba szállították.

MTI

A felvételen látható férfin fejhallgató van, és úgy tűnik, mintha webkamerába nézve beszélne valakivel az interneten. A felvétel mellett a tévéképernyőn egy fénykép volt látható Amiriről, aki nagyon hasonlított a beszélő férfira.
 A férfi elmondja, hogy a felvétel április 5-én készült az Arizona állambeli Tucsonban. Azt állítja, hogy szaúdi hírszerző tisztek rabolták őt el tavaly június 3-án Medinában, elvitték egy ismeretlen helyre, és nyugtató injekciót adtak be neki.
  "Amikor magamhoz tértem, egy repülőgépen találtam magam, amely az Egyesült Államokba tartott. Azóta, hogy elraboltak és az Egyesült Államokba hoztak, az amerikai hírszerzés nagyon megkínzott és nyomást gyakorol rám - mondja az állítólagos Amiri. Azóta, hogy az országban van, azt kell mondania, hogy megszökött, és hogy fontos bizonyítékokat vitt magával, egyebek között az iráni nukleáris programmal kapcsolatos titkos adatokat egy laptopon. Arra használja őt az Egyesült Államok, hogy nyomást gyakoroljon Iránra - állítja a felvételen.
 A teheráni állami tévé szerint a felvételt az iráni hírszerzés szerezte meg, de azt nem árulta el, hogy miképpen.
 Az AP amerikai hírügynökség a washingtoni külügyminisztériumot kérdezte az ügyben a videó teheráni bemutatása után, de választ egyelőre nem kapott.
 Amiri a teheráni Malek Astar egyetem kutatójaként dolgozott. Az egyetem szoros kapcsolatban áll a Forradalmi Gárda elitalakulattal.
Az ABC amerikai televízió márciusban meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állította, hogy a 30-as évei elején járó Sahram Amiri egy régóta tervezett akció keretében az Egyesült Államokba szökött, és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozik. Az Egyesült Államokba való szökése után alaposan kikérdezték, és az atomtudós segített megerősíteni az amerikai hírszerzésnek az iráni atomprogrammal kapcsolatos értesüléseit - közölte akkor az ABC.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!