Külföld

2010.06.02. 11:47

Egyharmaddal emeli dolgozóinak fizetését a Foxconn Kínában

Kínai dolgozóinak 33 százalékos fizetésemelését jelentette be a Foxconn Technology tajvani vállalat, amelynek sencseni (Shenzhen) gyárában az idén már több mint tíz munkás követett el öngyilkosságot.

MTI

A vállalatvezetés döntése értelmében a szerelőszalag mellett dolgozók bére a dél-kínai városban 900 jüanról 1200 jüanra emelkedik. Sencsenben egyébként 900 jüan a hivatalos minimálbér.
A Kínában 800 ezer embert foglalkoztató cég első embere, a tajvani Terry Kou (Gou) alig egy héttel korábban a helyszínen újságíróknak mutatta be a gyárat, s ígéretet tett több olyan intézkedésre, amely közvetlen és közvetett módon javítja a dolgozók komfortérzetét, segíti a munkával járó feszültség levezetését.
Az elektronikai eszközöket és számítógép-alkatrészeket gyártó Foxconn legnagyobb partnerei, a Dell, a Hewlett-Packard és az Apple külön is megszólalt a halálesetek ügyében, s vizsgálatot, tájékozódást ígért.
A világszerte nagy visszhangot kiváltó öngyilkossági hullám Kínában és a nemzetközi sajtóban is a helyi munkakörülményekre, a munka speciális jellegére, az ebből is fakadó feszültségek kezeletlenségére, a vándormunkások új generációjának gondjaira, életvitelükre, társadalmi beilleszkedésük sajátos nehézségeire, a közösségek hiányára irányította rá a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!