Külföld

2010.05.27. 14:48

Sorozatos öngyilkosság a Foxconnál - egy férfi ereit vágta föl

FMH - Csütörtökön már a harmadik öngyilkossági kísérletet hajtották végre a Foxconn kínai telepein, ahol eddig tíz haláleset történt. A tajvani székhelyű cég sencseni gyárában egy 25 éves vágta föl az ereit, de túlélte az esetet.

MTI

A 25 éves férfit - családi neve szerint Csent (Chen) - közvetlenül megelőzően a Foxconn egy másik alkalmazottja lett öngyilkos még szerda éjszaka: a cég sencseni gyáregységéhez tartozó egyik munkásszálló hetedik emeletéről ugrott ki. A Ho (He) családnevű áldozat 23 éves volt.
A szerdai volt a tizedik haláleset a sencseni gyáregységben, és a tizenegyedik a Foxconn kínai telepein. Rajtuk kívül - a csütörtöki esettel együtt - hárman kíséreltek meg még öngyilkosságot, közülük ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.
A Foxconn elnöke, Terry Kou (Gou) szerdán - miután kedden is egy dolgozójuk öngyilkos lett - a helyszínre utazott, s közel háromszáz kínai, hongkongi és külföldi újságírónak bemutatta a gyárat és a dolgozók körülményeit. Elmondta, hogy az általános hangulatjavítás céljából két héten belül emelik a fizetéseket, és olyan kórház létrehozását tervezik, ahol szakemberek foglalkoznak a dolgozókkal. Mintegy másfél millió négyzetméteren, a szállók és gyárépületek körül hálókat akarnak kifeszíteni. Megjegyezte: tudja, hogy ez bolond ötletnek hangzik, de ha életet menthet, akkor megéri.
A vállalatvezetés négyezer csoportba osztotta alkalmazottait, csoportonként ötvenes létszámmal, hogy elősegítse a kommunikációt közöttük. A mintegy száz hivatásos szakember mellett önkéntes lelki gondozókat is válogattak, akiknek számát egy hónapon belül ezerre akarják növelni.
A öngyilkosságot elkövető tizenkét emberből tíz új alkalmazott volt, olyanok, akik hat hónapnál rövidebb ideje dolgoztak a cégnél. Ezért a vezetés úgy döntött, hogy a jövőben pszichológiai tesztet is végeztetnek a felvételre jelentkezőknél.
A sencseni kormányzat egyik vezetője tájékoztatóján megjegyezte: az öngyilkosok többsége az 1980-as, 1990-es években született, és munkahelyi, magánéleti lelki gondokkal küszködött. A városi kormányzat főtitkára, Li Ping kiemelte: ezek a fiatalok távol kerültek a szülőhelyüktől, kevés szeretetet és gondoskodást kaptak a társadalomtól. Mint mondta, a kulturális, sport és oktatási körülmények javításával törekedni fognak közösségbe való bevonásukra.
A Foxconn a tajvani Hon Hai Precision Industry Co. érdekeltségébe tartozó vállalat, amely számítógépeket, játékkonzolokat állít elő, mobiltelefonokat, köztük az Apple iPhone-jait gyártja. Partnere a Hewlett-Packardnak, a Sonynak és a Nokiának. 800 ezer kínai alkalmazottjából 420 ezren dolgoznak Sencsenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!