Külföld

2010.04.19. 16:16

Piacon és iskolánál robbantottak Pakisztánban

FMH - Kétszer robbantottak öngyilkos merénylők hétfőn a pakisztáni Pesavarban. A piacon elkövetett merényletben huszonhárman haltak meg és huszonheten megsebesültek.

MTI

A detonáció helyi idő szerint hétfőn este azon a zsúfolt piacon következett be, ahol a Dzsamaat-i-Iszlami vallási párt felhívására tüntetésen tiltakoztak az áramszünetek ellen. A halottak között három rendőr is volt, akik a rendezvényt igyekeztek biztosítani.
A robbantás elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett. Pakisztánt az elmúlt csaknem három évben merénylethullám rázta meg, több mint 370 támadásban legalább 3200 ember halt meg. A merényleteket alapvetően az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal szövetséges, vallási fanatikus muzulmán tálibok követték el.
A rendőrség közölte, hogy megtalálták a hétfő esti robbantás elkövetőjének fejét és lábait. A merénylő 6-8 kilogrammnyi robbanószert viselhetett a testére erősítve, a rombolóhatást vasgolyókkal és fémrepeszekkel erősítették. A módszer a tálibokra vall.
Előzőleg egy pesavari iskola előtt történt ugyanilyen merénylet, egy hatéves iskolás fiú meghalt, öt másik gyermek és két felnőtt megsebesült.
A pakisztáni biztonsági erők jelentős eredményeket értek el az elmúlt évben a muzulmán radikálisok elleni műveleteikben az afgán határ menti  térségben, kiszorítva őket a Szvat-völgyben és Dél-Vazirisztánban lévő erősségeikből. A radikálisok azonban pakisztáni városokban elkövetett robbantásos merényletekkel, lövöldözéssel időről időre demonstrálják, hogy képesek válaszcsapást mérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!