Külföld

2010.04.09. 15:28

Nem kötelező a fátyol az oktatásban dolgozó bangladesi nőknek

FMH - Egy bangladesi bíróság döntése értelmében nem kötelezhetik fátyol viselésére a bangladesi oktatási intézményekben dolgozó nőket

MTI

A Reuters brit hírügynökség pénteken közölte: "Ha bárki arra próbál kényszeríteni egy nőt, hogy akarata ellenére fátyolt viseljen...az a nők alkotmányban rögzített alapvető jogai megsértésének minősül" - hangzik a csütörtökön meghozott ítélet indoklása.
Az ítélet egy petíció nyomán született, amely állásfoglalást kért egy incidenssel kapcsolatban, amely során egy oktatásügyi tisztségviselő az ország északi részén egy tanárnőt sértegetett, amiért nem volt lefátyolozva.
A muszlimok lakta Bangladesben a többség konzervatív módon öltözködik, a fátyol, vagy az egész testet eltakaró burka viselete azonban ritka jelenség. Erre az ország távoli vidékein konzervatív családfők és radikális vallási vezetők gyakran erőszakkal próbálják rávenni a nőket.
A fátyol - vagy a fejkendő - viselete politikai kérdéssé vált az olyan, muszlim többségű államokban, mint Törökország és Indonézia, de Franciaországban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!