Külföld

2010.04.18. 05:31

Lengyel elnök temetése: többen lemondták a részvételt

FMH - A vulkáni hamufelhő miatt elrendelt légtérzár az oka, hogy szombaton éjfélig 20 állam vezetői és az Európai Bizottság elnöke jelezték, mégsem tudnak részt venni a lengyel elnök és felesége temetésén vasárnap.

MTI

Újabb bejelentés Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák, Angela Merkel német kancellártól, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnöktől érkezett Varsóba, nem sokkal korábban pedig a brit trónörökös Károly hercegtől, David Miliband brit külügyminisztertől, XVI. Károly Gusztáv svéd királytól és Carl Bildt svéd külügyminisztertől, I. János Károly spanyol királytól és José Luis Zapatero miniszterelnöktől, Tarja Halonen finn, Valdis Zatlers lett, Mary McAleese ír elnöktől, II. Albert monacói nagyhercegtől, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnöktől. A lengyel külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a távol maradók listája valószínűleg tovább nő majd.
Nem tud elutazni a krakkói temetésre a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere sem.
Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt azonban nem tudott Varsóba utazni. A vasárnapi krakkói temetésen viszont már Sodano is ott lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!