Huszonhárom év

2024.05.14. 13:58

Majoross Gergely lett a szövetségi kapitány

Don MacAdam távozása után magyar szakember kerül a férfi jégkorong-válogatott élére, 23 év óta először.

Szupkai Gábor

Már nem csak beugró szövetségi kapitányként állhat majd a kispadon

Fotó: MTI

Kercsó Árpád 2001-es távozása óta ő az első magyar szakember, aki nem ideiglenesen vezeti a nemzeti csapatot. Majoross a 2019-es divízió I/A-s tornán megbízottként már irányította a válogatottat, akkor Jarmo Tolvanen betegsége miatt kellett beugrania. 

A korábbi kapitány, a kanadai Don MacAdam miután lejárt a szerződése a sikerrel megvívott bolzanói divízió I/A-vb után távozott posztjáról, és éppen ő mint egyben a magyar szövetség sportigazgatója tett javaslatot Majoross kinevezésére Such György elnöknek, az elnökség pedig kedden, többségi határozattal elfogadta a jelölést. A megállapodás három évre szól.
A hároméves megállapodás jó lehetőség, hogy folyamatot vigyünk a rendszerbe. Sikeres generációváltáson és világbajnokságon vagyunk túl. Azon fogunk dolgozni, az a cél, hogy olyat vigyünk véghez, ami még nem volt a magyar hokiban, és ez lehet akár az A-csoportban maradás is mondta az új kapitány, aki kiemelte: részmunkaidőben lesz kapitány és még keresi azt a klubot, ahol a szezon közben is dolgozhat, és ahol támogatják, hogy a kapitányi teendőit is ellássa a nemzetközi szünetek alatt.

Nagyon örülünk annak, hogy magyar kapitányunk van. Hosszabb időt vett igénybe, mire meg tudtunk állapodni utalt Such György elnök arra, hogy Majoross Gergellyel már tavaly is szerettek volna szerződést kötni, de a szakember akkor még a német Ravensburggal volt munkaviszonyban, ami ezt nem tette lehetővé.

Majoross szeretné, ha a bő keret tagjaival akár már júniusban is dolgozhatna együtt, majd július végén-augusztus elején, mert augusztus 29-én már kezdődik az olimpiai selejtező Pozsonyban, ahol három komoly rivális, a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák válogatott lesz az ellenfél.

Ezen a tornán meglátjuk, hogy hol tartunk, a játékosok miként reagálnak ilyen helyzetben, és miben kell előrelépnünk majd az egy év múlva esedékes elitvilágbajnokságon. Szezon közben is szeretném, ha a válogatott játékosokkal a munka nem csak az egy-egy hetes nemzetközi szünetekre korlátozódna tette hozzá.

A szakmai stábjával kapcsolatban konkrét neveket még nem mondott az új kapitány, de kiemelte, hogy a sikeres vb után minél kevesebb változást, és minél több magyar szakembert szeretne. A bolzanói vb-n Szilassy Zoltán és a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője, Kiss Dávid voltak MacAdam segítői, illetve a junior válogatottat irányító Ladányi Balázs is rendelkezésre állt.

Majoross játékosként tagja volt a 2008-as szapporói feljutást kiharcoló válogatottnak, a nemzeti csapatban közel 150-szer szerepelt. 2011-es visszavonulását követően edzőnek állt, elsőként a MAC juniorjainak, majd a Miskolci Jegesmedvék és a MAC magyar, illetve szlovák bajnokságban szereplő felnőtt együtteseinek irányítását vállalta. Kétszer nyert MOL, illetve Erste Ligát. Ezt követően, 2021-től tavaly nyárig a szlovák Nové Zámky vezetőedzőjeként tevékenykedett, majd az elmúlt idényben a német másodosztályú Ravensburgnál dolgozott. Hét szezonon át volt a válogatott másodedzője is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában