Külföld

2010.04.05. 07:23

Egy hét után több mint száz kínai bányászt hoztak élve a felszínre

Már száz fölött van azoknak a bányászoknak a száma, akiket több mint egy hét fogság után a vízzel elárasztott tárnából kihoztak a mentők az északkínai Sanhszi (Shanxi) tartományban - közölte hétfőn Vang Csün (Wang Jun), a tartomány kormányzója.

MTI

A legfrissebb jelentések szerint 114 túlélő van biztonságban, a mentők további 39 ember után kutatnak. A helyszíni jelentések szerint igen nehéz körülmények között küzdenek a lent maradtak megtalálásáért. A kínai televízió képsorai mutatják, amint  az elcsigázott embereket, szemüket letakarva, háton, hordágyakon hozzák vagy támogatják fel és szállítják kórházba.

A helyszíni riportok beszámolnak arról, hogy sokan a kiszáradás határán voltak, mivel nem mertek a szennyezett talajvízből inni. Van, aki elmondta, hogy két napja nem volt vizelete.

A megszólaltatott túlélők, hozzátartozóik, de még a mentők is "csodaként" emlegetik, hogy ennyi idő után ilyen nagy számban sikerült bányászokat felszínre hozni. A túlélőket és a mentőket a bánya bejáratánál tapssal, könnyező szemekkel fogadják. A helyszínen 300 szakértő és egy speciális egészségügyi csoport is tartózkodik. Az utóbbi tagjai részt vettek a haiti mentésben is.

A sanhszi tartományi Vangcsialing (Wangjialing) szénbányájában, ahol március 28-án vasárnap érte vízbetörés a mélyben lévőket, immár nyolcadik napja dolgoznak éjjel-nappal a mentők, jelenleg 3 ezren. Beszámolók szerint tovább szivattyúzzák a vizet és igyekeznek minél nagyobb biztonságot teremteni, hogy ne következzen be újabb katasztrófa.

A lent rekedt emberek korábban egyebek között a fúrócsövek kocogtatásával jelezték, hogy életben vannak. Az első kimenekített kilenc fős csoporthoz kiszűrődő, homályos lámpafények vezettek, őket még hétfőre virradóra a közeli kórházba szállították. Azonosításuk megtörtént, mindannyian meg tudták mondani a nevüket, és azt, hogy hová valók.

Hétfőn az észak-kínai bányabalesethez kapcsolódó fejleményekkel egy időben arról érkezett hír, hogy a közép-kínai Honan (Henan) tartományban a múlt héten történt bányarobbanás áldozatainak száma 28-ra emelkedett, tizenhatukat még 500 mentő keresi. A robbanás idején 90-en dolgoztak a bányában, 23-an a föld alatt vesztették életüket, míg öten a felszínen. Húszan kimenekültek, 31 embert a mentők mentettek meg.

A Loujang (Louyang) városhoz tartozó bányát hivatalosan 2009-ben gázszivárgás miatt bezáratták, azt követően törvényellenesen működtették. A mostani balesetet követően a megye első emberét és további három vezetőjét felmentették állásából.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!