Külföld

2010.03.26. 16:52

Robbanás a Sárga-tengeren, elsüllyedt egy hadihajó

FMH - Fegyveres összecsapás történhetett a két Korea között pénteken, amikor egy dél-koreai hadihajó több mint száz fős személyzettel elsüllyedt.

MTI

A hírt dél-koreai források közölték. Pontos részletek egyelőre nem ismeretesek, de a YTN televízió értesülése szerint a katonai hatóságok azt vizsgálják, hogy a hajót egy torpedó találta-e el. A dél-koreai hírügynökség szerint egy másik dél-koreai hadihajóról ágyúlövéseket adtak le északi irányba egy azonosítatlan hajóra. Az incidens a Dél-Koreához tartozó Pengnjong-szigetnél történt, ahol már a múltban is voltak összecsapások. Az első jelentések arról szóltak, hogy a hajó tatján valamiféle robbanás volt, s a hajó helyi idő szerint este 9 és 10 között süllyedt el. A dél-koreai hírügynökség által megkérdezett helyi lakosok elmondták, hogy ez után mintegy tíz percen át ágyúdörgést hallottak. A helyszínre nyolc hadihajót vezényeltek.
Az 1500 tonnás hajón 104 fős személyzet volt. Az SBS rádióadó szerint félő, hogy sok a halott. A védelmi minisztérium azt közölte, hogy a mentés folyamatban van, és a jelentésig 58 tengerészt találtak meg. Hivatalosan még mindig nem közölték, hogy mi történt, csak azt, hogy vizsgálják a robbanás okát. A védelmi minisztérium szóvivője azt sem volt hajlandó megerősíteni, hogy ágyútüzet nyitottak északi irányba. Ri Mjong Bak köztársasági elnök rendkívüli ülésre hívta össze a nemzetvédelemhez kapcsolódó minisztereket az elnöki palota pincéjében található bunkerbe. Szóvivője szerint még nem biztos, hogy Észak-Korea közvetlenül érintett az ügyben.
Észak-Korea március 8-án bejelentette, hogy a tavaszi dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat miatt teljes harckészültséget rendelt el. A Phenjan által atomháborús manővernek minősített, már lezajlott kéthetes hadgyakorlat célja a szövetségesek harckészültségének felmérése volt. A hadgyakorlat minden évben éles kijelentéseket vált ki a phenjani vezetés részéről, bár évtizedek óta nagyobb incidensek nélkül zajlott le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!