Külföld

2010.03.31. 16:05

Hókáosz Nagy-Britanniában

Halálos baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán a szélviharral és sűrű havazással visszatérő tél Észak-Írországban és Nagy-Britannia északi vidékein.

MTI

A legnagyobb hó szerdán kora estig Észak-Írországban és Skóciában esett, de folyamatosan havazott Anglia északi térségeiben is.
A skóciai Glasgow közelében egy iskolabusz folyóba zuhant egy behavazott közúti hídról; 45 utasa közül egy 17 éves diáklány meghalt, többen súlyosan megsérültek. Tizenkilenc sérültet szerda délután is még kórházban kezeltek.
Az észak-írországi Londonderry mellett 120 jármű - köztük egy iskolabusz - akadt el a szél által helyenként félméteresre emelt hótorlaszokban; a rendőrség háromszáz utast mentett ki és vitt biztonságos helyekre. Sokan tíz órát töltöttek autójukban étlen-szomjan, mire a mentőalakulatok a hóviharban eljutottak hozzájuk.
Több skóciai országúton is állt a forgalom szerdán.
Észak-Írországban szerdára 48 ezer, Skóciában 24 ezer lakás maradt áram nélkül.
Skócia és Észak-Írország között leállt a kompközlekedés az orkánerejű szél és a kikötőkhöz vezető utak eljegesedése miatt. Az északír főváros, Belfast nemzetközi repülőterén számos járatot törölni kellett.
A meteorológia szerda délután már azt jósolta, hogy a hóvihar lassan elhagyja a Brit-szigeteket.
A hőmérséklet azonban 10-15 fokkal marad el az ilyenkor szokásostól. Szerdára virradó éjjel szinte az egész országban keményen fagyott, és a napközbeni maximum sem haladta meg a 3-8 fokot.
Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt olyan hideg és havas a tél, mint az idén. A hőmérséklet sokszor süllyedt mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatos hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.
A rendkívüli hideg az első becslések szerint 14,5 milliárd font kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt.
Az úthálózatot is súlyos károk érték. Vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által kivájt több millió kátyú betömködése akár 15 évig is eltarthat, és az útjavítások költsége elérheti a 10 milliárd fontot.

Ezek is érdekelhetik