Külföld

2010.03.12. 18:15

A Vatikán is eltörölné a papi nőtlenséget?

FMH - A pápa ugyan ismét kiállt a cölibátus megtartása mellett, de az olasz La Republicca című lap szerint a Vatikánban titokban vitáznak a nőtlenség eltörléséről.

MTI

A római újság szerint azonban a Szentszék csak több évtizedes távlatban gondolja eltörölni a cölibátust.
Az egyházi kongregáció néhány tagja kapta azt a szigorúan titkos megbízást, hogy kimunkálja az odáig vezető utat; vezetőjükké Claudio Hummes bíborost nevezték ki.
A kiszivárgott hírnek különös aktualitást ad, hogy a német püspöki kar és a Vatikán pénteken egyeztet a németországi katolikus iskolákban korábban történt, közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyéről, amelyet sokan részben a cölibátus következményének tartanak.
A római lap meg nem nevezett forrása szerint a kötelező papi nőtlenség eltörlése ötven éven belül történhet meg.
"A Szentszék gondolkodni kezdett azon, ami igazi forradalomnak bizonyulhat, s a katolikusokat a protestánsokhoz közelítheti, akiknél a lelkészeknek családjuk lehet. (...) A magot, úgy tűnik, már elvetették" - írta a La Repubblica.
Az újság emlékeztet: Hummes bíboros 2006-ban Rómában egyszer már kijelentette, hogy "a cölibátus nem dogma", igaz, azóta nem tért vissza erre a témára. Egy csütörtöki római szemináriumon viszont Hummes úgy fogalmazott, hogy a papi nőtlenség "az Úr ajándéka", amelyet meg kell érteni.
Minthogy a cölibátus pusztán az egyházi jogból ered, elvben meg is szüntethető. A római katolikus egyház azonban teológiai és történelmi okból is ragaszkodik hozzá. A XIX. századtól kezdve a cölibátus bírálata fokozatosan felerősödött, a II. Vatikáni Zsinattól (1962-1965) fogva pedig az egyházon belül is fellángolt a vita a kötelező nőtlenség problémájáról. A zsinat óta nős férfiak is fölszentelhetők diakónussá (szerpappá).
XVI. Benedek pápa pénteken megerősítette a papi cölibátus "szent" jellegét. A cölibátus azt jelenti, hogy a pap teljesen "az Úrnak és az Úr ügyeinek szenteli magát", annak kifejeződése, hogy az Istennek és másoknak ajándékozza önmagát - mondta az egyházfő, a Papi Kongregáció által szervezett teológiai konferencia mintegy 700 pap és püspök résztvevőjét fogadva. A kétnapos összejövetel témája, a papi évre való tekintettel: "Krisztus hűsége, a pap hűsége". XVI. Benedek megerősítette, hogy a papszenteléshez megkövetelt "szent cölibátus" a latin egyházban karizma, amelyet a keleti egyházakban is nagyra értékelnek.
Alois Kothgasser salzburgi érsek ellenben, akinek hazájában az utóbbi napokban szintén fény derült katolikus iskolákban diákokkal szemben korábban elkövetett szexuális visszaélésekre, az ORF rádióban nyilatkozva úgy vélte, hogy el kell gondolkodni a papi cölibátus kötelmének esetleges reformján. 
"Az idők és a társadalom megváltozott. Ennél fogva az egyháznak föl kell tennie magának a kérdést, hogy fenntartható-e ez az életmód, vagy esetleg változtatni kellene rajta" - fogalmazott az osztrák érsek az interjúban. Kothgasser kijelentette: szégyenkezik a katolikus egyház nevében azok miatt a papok miatt, akik gyerekek megrontásával fájdalmat okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!