Külföld

2010.02.24. 06:10

Halálos éhezés a börtönben

FMH - Fogva tartási körülményei ellen tiltakozott éhségsztrájkkal egy kubai politikai fogoly Havannában. A férfi két hónapig éhezett, szervezete végül föladta a küzdelmet.

MTI

A 42 éves Orlando Zapata halálhírét a kubai belső ellenzék egyik csoportja, az illegálisan működő Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága (CCDHRN) jelentette be. A hírt kórházi források is megerősítették.
Elizardo Sanchez, a bizottság vezetője szerint Zapato halála rettenetes hír az emberjogi mozgalmak számára. Sanchez "virtuális, előre megfontolt" gyilkossággal vádolta meg a kubai hatóságokat, amelyek szerinte túl későn biztosítottak orvosi ellátást a bebörtönzött ellenzékinek. Zapatát múlt héten szállították át camagueyi börtönéből egy havannai kórházba. 
Orlando Zapatát, aki egy illegálisan működő jogvédő szervezet tagja volt, 2003-ban ítélték 18 év börtönbüntetésre, hivatalosan "a közrend megzavarása" címén.
A kubai ellenzék adatai szerint jelenleg 201 politikai foglyot tartanak börtönben a szigetországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!