Külföld

2009.12.04. 16:31

Bolíviai kommandósakció - a lelőttek családjai keresetet nyújtana be Morales ellen

A Bolíviában kommandósakcióban agyonlőtt két állítólagos terrorista családja nemzetközi keresetet akar benyújtani Evo Morales bolíviai elnök ellen - jelentette pénteken a bolíviai sajtó.

MTI

A Los Tiempos című lapnak erről nyilatkozott Magyarországról Bernardo Montenegro bolíviai ellenzéki parlamenti képviselő, aki Írországban és Magyarországon tájékozódott az ügy hátteréről, és találkozott Magyarosi Árpád, korábban pedig az ír Michael Dwyer családjával. Budapesten megkapta azt a magyar szakértői jelentést is, amely szerint Magyarosit nem tűzpárbajban lőtték agyon, hanem "kivégezték". A képviselő azt nem tudta megmondani az ügy bonyolultsága miatt, hogy mikor, és milyen nemzetközi bíróságon fogják megindítani az eljárást.
Montenegro elmondta a lapnak azt is, hogy az ír és a magyar kormányzati illetékesek és parlamenti képviselők érezhetően elégedetlenek, mert La Paz a kérésük ellenére sem adott hivatalos tájékoztatást a rendőri akcióról. Az ír kérelem még októberben, a magyar novemberben ment el.
A bolíviai belbiztonsági kommandósok április 16-án, egy állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, valamint Magyarosi Árpád román állampolgárt és Michael Dwyer ír állampolgárt a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. Az ügyészség álláspontja az, hogy egy bolíviai politikai-gazdasági érdekcsoport fogadta fel őket szakadár céljai végrehajtására.
Evo Morales elnök vasárnap ismét indul az elnökválasztáson, és jó esélye van a győzelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!