Külföld

2009.09.07. 10:02

Új erdélyi magyar színház Kézdivásárhelyen

Október 23-án tartja legelső bemutatóját a frissen alakult, az erdélyi magyar színházak sorában a tizedik kézdivásárhelyi teátrum, amelynek a városi Vigadó ad otthont.

feol.hu

"Tamási Áron Ábel-trilógiájának próbáit szeptember 10-én kezdik az új színházban; a darabot erdélyi színpadon első alkalommal fogják bemutatni" – mondta Gergely László megbízott színházvezető az új erdélyi magyar színház indulásáról az Új Magyar Szó című bukaresti napilap hétfői számában.
A repertoár összeállítását megelőzően a vezető egyeztetett a környező – székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi és csíkszeredai – színházakkal, ezután jött létre a saját műsorterv, amelyben az október 23-i Tamási-bemutatót követően november 26-án Cervantes Don Quijote című darabja, egy ifjúsági előadás szerepel, jövő március 19-én pedig A padlás című musical premierje következik.
A bérletes előadásokkal párhuzamosan stúdió előadásokat, alternatív mozgásszínházat is terveznek. 
Ferencz Attila, az előadásoknak helyet adó kézdivásárhelyi Vigadó igazgatója szerint "minél gazdagabb a Vigadó tevékenysége, annál nagyobb a létjogosultsága".
Jelenleg a próbatermek és öltözők berendezésén dolgoznak, és hamarosan megkezdheti a munkát az a csapat, amelynek tagjait – marosvásárhelyi, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi, többnyire szabadúszó színészeket és rendezőket – egyelőre egy-egy előadásra, illetve szerepre szerződtették. A cél természetesen az, hogy állandó társulata legyen a kézdivásárhelyieknek.
Az új intézmény a Kézdivásárhelyi Városi Színház nevet kapta. A társulat vezetője Csapó György színész.
Az első évad előadásaiban Adorjáni Zsuzsát, Bartsch Katát, Bocskor Bíborkát, Barabás Rékát, Bartos Csabát, Ferencz Rékát, Szabó Jenőt és Viola Gábor láthatja majd a közönség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!