Külföld

2009.09.25. 15:26

Orosz parlament: tiltakoznak a népirtás megnevezés ellen

"Gyalázatosnak" minősítette az orosz parlamenti alsóház (duma) külügyi bizottsága azt, hogy a lengyel parlament néhány nappal korábban nyilatkozatban szorgalmazta: Moszkva ismerje el a sztálini bűnöket népirtásként.

feol.hu

A külügyi bizottság leveléről az AFP francia hírügynökség pénteken szerzett tudomást.
A bizottság a lengyel szejmnek szánt levelében szentségtörésnek, gyalázatnak nevezte, hogy a szejm nyilatkozata "a népirtás jegyeit magán viselő háborús bűntettnek" minősítette a szovjet fogságba esett lengyelek ellen alkalmazott sztálini megtorlást, miközben szemet huny azon szovjet katonák hőstettei felett, akik megmentették a pusztulástól az auschwitzi és a majdaneki koncentrációs tábor lengyel foglyait; rájuk "alacsonyabb rendű fajként" halál várt volna.
A szejm által elfogadott nyilatkozat szerint a sztálini munkatáborok rendszere is a népirtás fogalmához kötődik.
A Konsztantyin Koszacsov bizottsági elnök által aláírt levél felrója a szejmnek azt is, hogy egyformán kezeli a náci Németországot, annak egész népek kiirtását célzó politikáját és az egykori Szovjetuniót.
1940 tavaszán 22 ezer lengyel tartalékos tisztet, rendőrt, határőrt és civilt végeztek ki a Szmolenszk melletti katinyi erdőben és más helyszíneken. A világban a Katiny elnevezés lengyel változata (Katyn) terjedt el.
A Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette nemzeti konzervatív ellenzék ragaszkodott hozzá, hogy a nyilatkozatban nevezzék népirtásnak a mészárlást. Moszkva elutasítja ezt a minősítést.
Az egykori Szovjetunió évtizedeken át a német hadsereget vádolta a vérengzéssel, Mihail Gorbacsov szovjet vezető csak 1990-ben ismerte el országa felelősségét. Az orosz igazságszolgáltatás mindazonáltal továbbra sem hajlandó vizsgálatot indítani az ügyben.
A varsói szejm nyilatkozatát az orosz külügyminisztérium is kifogásolta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!