Külföld

2009.09.23. 11:27

Lengyelország nyilatkozatban ítélte el a katyini népirtást

Élesen elítélte a lengyel parlament szerdán közfelkiáltással elfogadott nyilatkozatban a 70 éve Lengyelország ellen intézett szovjet támadást, egyszersmind a katyni mészárlást.

feol.hu

A dokumentum leírja, hogy a szovjet erők hadüzenet nélkül indítottak támadást Lengyelország ellen 1939. szeptember 17-én, és megjegyezi, hogy a Vörös Hadsereg bevonulásához az 1939. augusztusi szovjet-német megnemtámadási szerződés, a Molotov-Ribbentrop-paktum szolgált alapul.
 "Ezzel megvalósult Lengyelország negyedik felosztása; az ország áldozatul esett két totalitárius eszmének, a nemzetiszocializmusnak és a kommunizmusnak" - áll a parlamenti nyilatkozatban.
A dokumentum elítélte a katyni mészárlást, "a népirtás jegyeit magán viselő háborús bűntettnek" nevezve a szovjet fogságba esett lengyelek elleni rémtettet. 1940 tavaszán összesen 22 ezer lengyel tartalékos tisztet, rendőrt, határőrt és civilt végeztek ki a Szmolenszk melletti katyni erdőben és két másik helyszínen.
A Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette nemzeti konzervatív lengyel parlamenti ellenzék ragaszkodott hozzá, hogy a nyilatkozatban nevezzék népirtásnak a katyni mészárlást. Moszkva elutasítja ezt a minősítést. A Donald Tusk miniszterelnök vezette kormányzó Polgári Platform javaslatára végül kompromisszumos megoldás született. A kormányfő a lengyel-orosz viszony javításának a híve.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!