Külföld

2009.09.07. 15:15

Bűnösnek ítélték a repülőgépek felrobbantására készülő, maratoni terrorper vádlottait

FMH - Utasszállító repülőgépek elleni pokolgépes merényletek előkészítésében nyilvánította bűnösnek hétfőn az esküdtszék a Londonban tavaly április eleje óta zajló maratoni terrorper három fővádlottját.

feol.hu

A vádlottak az ügyészség szerint 2006 nyarán egyszerre több, Londonból észak-amerikai célállomások felé induló repülőgépet akartak felrobbantani.
Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a világ számos repülőterén máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és  képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.
A vádlottak az ügyészek szerint a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét - a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló - járatát akarta az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában. A tervek között a vád szerint két chicagói járat felrobbantása szerepelt.
A járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, a vádirat szerint úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanások után a többi kiszemelt repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni.
 A brit állampolgárságú muszlim vádlottak az ügyészség szerint hidrogén-peroxidot akartak a repülőgépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban.
Az eljáró londoni bíróság esküdtszéke a csoport három vezetőjét, Abdulla Ahmed Alit, Assad Sarwart és
Tanvir Hussaint hétfőn bűnösnek mondta ki házilagos robbanószerrel megkísérelt tömeggyilkosság előkészületében, és repülőgépek felrobbantására szőtt összeesküvésben.
Ez a második esküdtszéki végzés ebben a perben. A három fővádlottat az első eljárás pontosan egy éve született esküdtszéki döntése is bűnösnek minősítette robbantásos merénylet kitervelésében, de a tavaly szeptemberi végzésben még nem szerepelt, hogy a vádlottak kifejezetten repülőgépek felrobbantására szövetkeztek volna.
A fellebbviteli eljárás végén azonban az esküdtek az elsődleges vádpontban is megállapították a bűnösséget.
A per során a vádlottak végig tagadtak. Azt állították, hogy céljuk a brit külpolitika elleni tiltakozás volt, és ezt olyan figyelemfelhívó "dokumentumfilmmel" akarták elérni, amely "egy kisebb robbantást" ábrázolt volna a brit parlament környékén. Az akcióval, állításuk szerint, senki életét nem akarták kioltani.
A "dokumentumfilm" része lett volna az a videofelvétel is, amelyben a merénylőjelöltek felfedik, hogy mártíromságra készülnek.
 A terv leleplezését minden idők legnagyobb brit titkosszolgálati felgöngyölítő akciója előzte meg. Egybehangzó szakértői elemzések szerint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletekéhez lehetett volna mérni az óceán felett tervezett repülőgéprobbantás-sorozat súlyosságát.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!