Külföld

2009.08.05. 16:47

Szlovák politikus: a szélsőségesek tervszerűen irtják a romákat Magyarországon

Prága/Pozsony - A szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint a szélsőségesek Magyarországon tervszerűen irtják a romákat, s ennek következtében az ország balkanizálódik.

feol.hu

Juraj Horváth azt állítja, hogy Szlovákia hozzáállása a nemzeti kisebbségekhez nyílt és jogállami. Ezzel szemben minden civilizált társadalomban különösen elvetendő a kisebbségi kérdés megoldásának rasszista receptje, s a magyarországi modellt "a jó kisebbség a nem létező kisebbség"-modellnek lehet tekinteni.
    "Magyarországon tönkretették a kisebbségek alapvető szabadságjogait a romák szélsőségesek általi ismételt és tervszerű fizikai megsemmisítésével" - olvasható Horváth szerdai nyilatkozatában.
    "Amennyiben a magyar politikai színtér a baloldaltól a szélsőjobbig egységesen és hisztérikusan azt kiabálja, hogy a szlovák nyelv használata Szlovákiában Bosznia óta a kisebbségeken elkövetett legnagyobb bűncselekmény, akkor a magyarországi romák bűnös legyilkolását etnikai hovatartozásuk miatt Magyarország balkanizálódásának lehet minősíteni" - írta a politikus, aki a szlovák államnyelvtörvény folytatódó magyar bírálataira és az újabb, romát sújtó magyarországi gyilkosságra reagált. 
    Horváth bejelentette: hivatalos meghívót küldött magyar partnerének, Németh Zsoltnak, hogy jöjjön Pozsonyba és politikai, azaz szlovák-magyar külügyi bizottsági szinten vitassák meg a problémákat.  A pozsonyi politikus szerint a mostani helyzetben a feltétel nélküli szlovák-magyar politikai párbeszédre rendkívül nagy szükség van.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!