Külföld

2009.08.11. 14:58

Eltérő következtetések Rózsa Floresék ügyében

FMH - A bolíviai parlament vizsgálóbizottsága nem lesz képes egységes jelentést kiadni az úgynevezett Rózsa Flores-ügyben, mert a kormánypárti és ellenzéki bizottsági tagok eltérő következtetésekre jutottak - derül ki a bolíviai sajtó keddi híreiből.

feol.hu

A lapoknak kiszivárogtatott értesülések szerint egy - még szerkesztés alatt álló - jelentést tesz közzé a különbizottság elnöke, a kormánypárti César Navarro, és egyet-egyet a különböző ellenzéki pártokhoz tartozó Marisol Abán és Pablo Banegas képviselő. 
A bizottsági elnök arra a következtetésre jutott, hogy működött Bolíviában egy terrorista csoport, amelyet a keleti, gazdagabb országrész elszakítására törekvő Santa Cruz-i politikusok és befolyásos üzletemberek béreltek föl. Ezek prominens képviselői nem voltak hajlandóak nyilatkozatot tenni a bizottság előtt, ami Navarro szerint azt támasztja alá, hogy meg akarják akadályozni a vizsgálatok eredményes lezárását. "Közös politikai szándék a vizsgálat akadályozása... falat emelnek, hogy megvédjék mindazoknak a büntetlenségét, akik kapcsolatban voltak a (terrorista) csoporttal" - mondta.

Az ellenzéki képviselők viszont azt fogják kihirdetni, hogy nincsenek a terrorizmusra utaló bizonyítékok. Marisol Abán szerint azt támasztja alá az is, hogy Navarrótól nem kapták meg az áprilisban agyonlőtt, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo számítógépéből kinyert információkat - írta az El Deber című bolíviai lap honlapján.
Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lőtték agyon a csoport élén álló Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, őket azóta is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva.
(MTI)

A bolíviai ügyről ide kattintva olvashat cikkeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!