Külföld

2009.08.12. 12:56

Elfogták a ruandai népirtás egyik gyanúsítottját

A Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő tervelte ki legalább 2000 tuszi megölését az 1994-ben végrehajtott ruandai népirtásban.

feol.hu

Gregoire Ndahimanát kongói katonák fogták el a hatalmas közép-afrikai ország keleti határa mentén zajló hadművelet során. A katonai akció célja a ruandai kormány megdöntéséért küzdő hutu lázadó szervezet (FDLR) tevékenységének a felszámolása. A hutu férfi az FDLR fegyveresei között rejtőzködött - közölte szerdán Lambert Mende kongói tájékoztatási miniszter.
Másfél évtizeddel ezelőtt Ndahimana a helyi közigazgatás tisztviselője volt a Kivumu nevű ruandai városban. Az 1994 áprilisában kezdődött öldöklés száz napja alatt mintegy 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu esett áldozatul szélsőséges hutuk bosszújának. A ruandai népirtás ügyében illetékes nemzetközi bíróság (ICTR) vádirata szerint Ndahimana legalább kétezer tuszi halálért felelős. A legtöbbjüket akkor ölték meg, amikor hutuk buldózerek segítségével lerombolták azt a templomot, ahol menedéket kerestek üldözőik elől.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!