Az elmúlt időszakot értékelték

2024.05.10. 11:16

Baráti találkozón idézte fel az elmúlt három évtizedet a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete

Közgyűlést és baráti találkozót tartott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete csütörtök délután. Az eseményen a tagság felidézte az elmúlt három évtized munkáját, az emlékpark kialakításának folyamatát, valamint tanácskozott a következő időszak terveiről és kihívásairól is.

Gombor Lili

A tagság felidézte az elmúlt három évtized munkáját, és az emlékpark kialakításának folyamatát is.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete 1995-ben, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) első vidéki szervezeteként alakult meg, amelynek mára közel kétszáz tagja van. A szervezet foglalkozik a fiatalok honvédelmi nevelésével, valamint erősíti a hazafias gondolkodást és a hazaszeretetet. Elindították a Hazafiság Iskolája programot és a Kárpát-medencei gyermekrajz-pályázatot. A HTBK alakította ki a pákozdi Katonai Emlékparkot is, ahol csütörtökön délután tartottak közgyűlést és baráti találkozót. Cser-Palkovics András polgármester és Warvasovszky Tihamér volt polgármester, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének tiszteletbeli elnökei beszélgettek a tagokkal múltról, jelenről és jövőről.

Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének alelnöke a II. világháborús emlékműnél tartott koszorúzás után köszöntötte a megjelent tagokat, és felidézte a Katonai Emlékpark kialakításának kezdeteit, a tereprendezés napjait. Mint elmondta, nagy öröm számára, hogy közel harminc éve együtt vannak. ”Azt szeretnénk, hogy az előttünk álló évre vidáman, a jövőbe vetett hittel tekintsünk” – fogalmazott Görög István.

„Ilyen hely, ahol a történelmi múltat és a honvédséget egészen az I. világháborútól a NATO-csatlakozásig bemutatják, egész Európában nincsen. Erre büszkének kell lennünk” – mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár korábbi polgármestere, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének tiszteletbeli elnöke, aki szerint az eddig elért eredményekhez mindenki munkájára szükség volt. Visszaemlékezett Gyuricza Béla vezérezredesre, a szervezet alapító és örökös elnökére, akivel közösen keresték fel a székesfehérvári cégeket az obeliszk és a pákozdi terület ügyében. Az obeliszk akkoriban romos állapotban volt, még a lebontása is szóba került. Végül azonban az összefogásnak köszönhetően felújították, Pákozd pedig a magyar nemzettudat egyik fontos helyszíne lett. A korábbi városvezető szerint a fiatalok irányába kell nyitnia a szervezetnek, hiszen egyre jobban látszik, mennyire fontos a honvédelem és a hazaszeretet ügye – áll az ÖKK közleményében.

Cser-Palkovics András polgármester a Katonai Emlékpark fontossága kapcsán elmondta, hogy az emlékpark kiválóan alkalmas arra, hogy a katonatörténelmet megfogható módon mutassa be az idelátogatóknak, akik között rengeteg a diák is. A gyönyörű környezet és a színvonalas emlékpark jó példája az összefogásnak, hiszen az évtizedek óta egymásra épülő, közös munka kellett ahhoz, hogy az újabb és újabb fejlesztések megvalósuljanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában