Külföld

2009.07.17. 17:11

Sertéseket fertőzött az új influenza - vészhelyzet Argentínában

FMH - Állategészségügyi vészhelyzetet vezetett be az argentin kormány pénteken, miután kiderült, hogy sertéseket fertőzött meg az új típusú influenza.

feol.hu

A dél-amerikai országban már két sertéstelepen betegedtek meg állatok az (A)H1NI vírus okozta betegségben. Buenos Aires tartományban júniusban és júliusban is egy-egy sertéstelepen ütötte fel a fejét az új típusú influenza. 
Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (Senasa) már július elején közölte, hogy a gyanú szerint emberekről került át a fertőzés állatokra. Pénteken kiadott közleményében a hatóság megerősítette, hogy a laborvizsgálatok kimutatták a megbetegedést a sertések között. 
A vészhelyzetekre előírt forgatókönyv alapján fokozzák az ellenőrzéseket a sertéstelepeken és a vágóhidakon, hogy mielőbb kiszűrjék az esetleges megbetegedéseket. Emellett a Senasa pluszpénzekhez jut állami forrásokból, hogy kezelni tudja a járványt.
Argentínában eddig 137 ember halt meg az (A)H1NI vírus által előidézett új típusú influenzában, így az áldozatok számát tekintve már a második helyen áll az Egyesült Államok (211 halott) mögött. A járvány terjedését megkönnyíti, hogy a déli félteke országaiban most tél van. Az argentin kormány iskolai szünetet rendelt el, valamint felszólította a lakosságot, hogy kerülje a zsúfolt köztereket.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!