Külföld

2009.07.16. 18:55

Koszovói háborús veteráok támadása

Pristina - Koszovói háborús veteránok Molotov-koktélokat és kézigránátokat hajítottak Pristinában a kormány épületére csütörtökön. A támadásban nem sebesült meg senki - közölte a koszovói rendőrség.

feol.hu

A Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) mintegy ötven volt tagja vonult fel, hogy nagyobb juttatásokat és jogokat követeljen a háborús veteránoknak. A tüntetők öt-hat Molotov-koktélt és két kézigránátot is behajítottak a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó épület udvarára. A gránátok nem robbantak fel, azokat a NATO vezette koszovói erő (KFOR) tűzszerészei hatástalanították.

Koszovó függetlenségének kikiáltása, azaz 2008 februárja óta először támadtak meg kormányzati hivatalt. Hashim Thaci miniszterelnök vezette annak idején az UCK-t, az albánok gerillaszervezetét, amely az 1998-99-es koszovói háborúban fegyveresen szembeszállt Szerbia csapataival. Az UCK-t feloszlatták és polgári tartalékerővé alakították át, a Koszovói Biztonsági Erőbe pedig a volt UCK-harcosoknak csak egy részét vették fel idén júniusban. 

Thaci hivatala gyáva tettnek minősítette a támadást, és azt ígérte, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják. A rendőrség közlése szerint azonban egyetlen egy embert sem vettek őrizetbe.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!