Külföld

2009.06.11. 13:34

Pakisztán: tálibokat öltek a biztonsági erők

A pakisztáni biztonsági erők csütörtökön közölték: egy nap leforgása alatt 66 tálibot öltek meg az ország északnyugati részén a törzsi vidékek határtérségében és a Szvat-völgyben folyó hadműveletekben.

feol.hu

Bannu körzetében, ahol a katonák a héten kezdték el ágyúzni a lázadók állásait, "34 terroristát öltek meg, és hármat őrizetbe vettek" - áll a hadsereg napi hadműveleti jelentésében. Bannu az Iszlámábád és Washington által a pakisztáni tálibok és az al-Kaida fészkének, valamint az afganisztáni tálibok hátországának tekintett Észak- és Dél-Vazirisztán törzsi vidékeknek a határán fekszik.
A rendőrség szerint a hadművelet célja azok letartóztatása, akik május végén több iskolást elraboltak a térségben. Tálib elrablóik néhány nap alatt valamennyi diákot elengedték.
Bannuban, ahová Vazirisztánból mintegy 800 fegyveres szivárgott be, katonatisztek és egy magas rangú polgári vezető szerint a hadművelet e heti kezdete óta több mint 130 fegyverest öltek meg a katonák. A hadsereg helikopterekről és tüzérséggel lövi a lázadók állásait.    
Bannu 150 kilométerre délnyugatra fekszik Pesavartól, ahol kedden legkevesebb kilencen haltak meg az egyik szállodában elkövetett öngyilkos merényletben. Egy hónap alatt hét merényletet követtek el az északnyugat-pakisztáni nagyvárosban.
Csütörtökön az Északnyugati Határvidék tartományi kormányának minisztere sebesült meg egy támadásban, két testőre és a három támadó egyike életét vesztette. Mian Niszar Gul börtönügyi miniszter ellen a Pesavar melletti Darra Adam Hel térségében követték el a merényletet.
Dél-Vazirisztánban, ahol mintegy négyszáz lázadó támadt rá két erődre Dzsandolában és Sziplatoiban, a lázadók három katonát megöltek, a biztonsági erők azonban 22 lázadóval végeztek, és többet megsebesítettek.
A hadsereg a lázadók egyik Szvat-völgyi erődítményében tíz fegyveressel végzett. Amerikai illetékesek - attól tartva, hogy a tálibok zűrzavart idéznek elő az atomfegyverrel rendelkező Pakisztánban - üdvözölték a Szvat-völgyben április végén indított és jelenleg végső szakaszában járó offenzívát. A pakisztáni hadsereg adatai szerint a hadművelet kezdete óta több mint 1440 lázadót öltek meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!