Külföld

2009.05.05. 15:49

Súlyosbították az ítéletet a vukovári mészárlás ügyében

Megerősítette, illetve súlyosította a vukovári mészárlás ügyében 2007 szeptemberében egykori jugoszláv - szerb - katonatisztekre kimondott hozott ítéleteket a hágai Nemzetközi Törvényszék, amely a délszláv háborús bűnök ügyében jár el.

feol.hu

Kedden nyilvánosságra hozott ítéletében a törvényszék fellebbviteli tanácsa jóváhagyta Mile Mrksic húszévi börtönbüntetését, Veselin Sljivancanin szabadságvesztését viszont ötről 17 évre emelte.
Horvátországban annak idején nagy felháborodást váltott ki a horvátok szerint túl enyhe első fokú ítélet. A vádlottakat 194 horvát hadifogoly Vukovár horvát városban 1991-ben történt lemészárlásáért vonták felelősségre. Volt a perben egy harmadik vádlott, Miroslav Radic is, őt azonban fölmentették.
Az ügyészek eredetileg életfogytiglani szabadságvesztést kértek mind a három vádlottra, 264 olyan ember haláláért tartva őket felelősnek, akiket a vukovári kórházból hurcoltak el, majd gyilkoltak le.  
Mrksic parancsára mintegy négyszáz férfit szállítottak el a kórházból, a transzportot Sljivancanin irányította. A horvát férfiakat olyan helyen tartották fogva, ahová nem engedték be a Vöröskereszt megbízottait. A foglyokat kínozták, majd a visszavonuló reguláris haderő átadta őket a helyi szerb milicistáknak. Ezek legkevesebb 194 embert lemészároltak, a holttesteket pedig tömegsírba rejtették.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!