Külföld

2009.05.15. 19:27

Az oroszok állítják: egy finn apa elrabolta gyermekét

FMH - Büntetőjogi vizsgálatot indított az orosz ügyészség egy finn apa ellen, akit azzal vádolnak, hogy elrabolta gyermekét Oroszországból.

feol.hu

Vlagyimir Markin, a főügyészség szóvivője pénteken közölte, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i ügyészség indított eljárást Paavo Salonen ellen azon a címen, hogy előre megfontolt szándékkal elrabolt egy kiskorú gyermeket. E vádpont alapján Oroszországban akár 15 éves szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőre. 
    
A kisfiú, Anton ötéves, anyja orosz állampolgár. Az orosz hatóságok állítása szerint az anya nem egyezett bele, hogy a gyermeket magával vigye az apja. Paavo Salonen és Anton több héten keresztül Finnország szentpétervári főkonzulátusán tartózkodott, és a múlt héten hagyta el Oroszországot a konzulátus egyik munkatársának az autóján. 
    
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felhívta finn kollégáját, Alexander Stubbot, hogy személyesen kérjen felvilágosítást a történtekről. Az orosz külügyminisztérium Stubb magyarázatai alapján úgy ítéli meg, hogy a főkonzulátus bekapcsolódott a gyermekrablásba. Olly Perheentupa főkonzul csodálkozásának adott hangot az orosz vádak miatt, és hangsúlyozta, hogy nem sértették meg a törvényeket, egyszerűen csak segítettek finn állampolgároknak.
    
A közelmúltban nagy port vert fel Oroszországban egy francia-orosz állampolgárságú kislány ügye. A három és fél éves Élise-t apja szeme láttára rabolta el az anya, Irina Belenykaja két férfi segítségével Franciaországból. A nőt és a kislányt Magyarországon tartóztatták fel, a gyermeket azonnal visszaadták az apának, Belenykaját pedig őrizetbe vették. A Fővárosi Bíróság május 6-i nem jogerős döntésének értelmében Magyarország átadja Franciaországnak Belenykaját.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!