tanulmányút

2019.04.29. 08:30

Velencei-tavi tehetségek – Brüsszelbe mehetnek a legjobbak

A Velencei-tó térségében élő legtehetségesebb fiatalok kiválasztása volt a célja annak a projektnek, amelynek életrehívója is velencei. Füredi Szabolcs az Európa Mi Vagyunk program keretében viszi a fiatalokat az Európai Unió központjába.

S. Töttő Rita

Az uniós intézmények tisztségviselőivel is találkoznak majd a fiatalok Brüsszelben

Fotó: Shutterstock

Sikeresen lezárult az Európa Mi Vagyunk projekt első szakasza és megtörtént a Velencei-tó térségében élő legtehetségesebb fiatalok kiválasztása, akik egy brüsszeli tanulmányúton vesznek rész május elején.

A Velencei-tó térségének fejlesztési ötleteiről kellett beszélniük

A Füredi Szabolcs, az Európai Bizottság munkatársa, egykori velencei lakos által életre hívott Európa Mi Vagyunk elnevezésű projekt elsődleges célja az Európai Unió intézményeinek, azok döntéshozatali mechanizmusának, valamint az egyetemes európai értékek – úgy mint szolidaritás, fenntarthatóság, továbbá környezettudatos gondolkodásmód – fiatal generációval történő megismertetése volt.

A pályázati felhívás értelmében a Velencei-tó közvetlen környezetében élő, tanuló, elsősorban szociálisan hátrányos helyzetű fiataloknak egy írásbeli pályamunkát kellett benyújtaniuk, amelyek értékelését követően a legjobb pályázati anyagot benyújtó fiatalok egy szóbeli meghallgatáson vettek részt, ahol az angol nyelven történő bemutatkozásuk után lehetőséget kaptak a Velencei-tó térségének fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseik, innovatív ötleteik mindenre kiterjedő, részletes bemutatására.

Az Európa Mi Vagyunk projekt szóbeli fordulóját követően a szakmai zsűri – Füredi Szabolcs, Czuppon István, Tóthné Benkő Mónika, valamint Scharle Anna – értékelte az előadásokat, és kialakította a végső rangsort.

Az uniós intézmények tisztségviselőivel is találkoznak majd a fiatalok
Brüsszelben
Fotó: Shutterstock

A zsűri döntése értelmében díjazták Csere Zsanettet (Sárszentágota), Hajdú Csillát (Pázmánd), Juhász Dorkát (Martonvásár), Molnár Lucát (Székesfehérvár), Palóc Ádámot (Velence), Oláh Martint (Kápolnásnyék) és Kovács Bendegúzt (Kápolnásnyék).

A pályázat győztesei május 2–5. között egy háromnapos brüsszeli tanulmányúton vesznek részt, ahol testközelből láthatják az Európai Unió egyes intézményeit – az Európai Parlamentet, az Európai Unió Tanácsát vagy éppen az Európai Bizottság székhelyét –, és a kulisszák mögé betekintve ismerhetik meg az intézmények céljait, konkrét feladatköreit. A pályázat tárgyához kapcsolódóan a fiatalok az uniós intézmények tisztségviselői által tartott előadásokon vesznek részt, ahol lehetőséget kapnak kérdéseik felvetésére, az előadókkal történő közvetlen megvitatására.

A helyi fiatalok lehetőségeinek, versenyképességének javítása

A pályázattal kapcsolatban Füredi Szabolcs kifejtette, az Európa Mi Vagyunk projekt életre hívását részéről két fő tényező motiválta: mindannyiunk kötelessége, hogy képességeinkhez és anyagi lehetőségeinkhez mérten „beálljunk” bizonyos jó, számunkra fontos ügyek mögé, visszaadjunk valamit abból a segítségből, támogatásból, amit az életünk, munkánk, tanulmányaink során másoktól kaptunk. Másrészről megjegyezte, hogy a minőségi oktatás – beleértve az értékes, hasznos információkhoz való hozzáférés lehetőségét is – meglátása szerint egyre inkább a tehetősebb szülők gyermekeinek kiváltságává válik, melynek következtében a tehetséges, de szerényebb anyagi körülményekkel rendelkező fiatalok már a „verseny” korai szakaszában lemaradnak. Összefoglalva tehát a helyi fiatalok lehetőségeinek, versenyképességének javítása áll a projekt hátterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában