Bizonyított rátermettség

2019.09.24. 07:00

Az egyhetes, jubiláló honvédfesztivál csapatversenyekkel rajtolt el Fehérváron

Az iskola előtt baleset történt: egy fekete hajú férfi rosszul lett, segítségre volt szüksége.

Szanyi-Nagy Judit

A lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola csapata diadalmaskodott Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Koncentráció és csapatmunka – mindkettő elkélt a sikeres, vagyis precíz és gyors feladatelvégzéshez. A X. Honvédfesztivál nyitónapján az általános iskolások honvédelmi csapatversenye volt porondon, melyen ezúttal tizenöt csapat vett részt. Nekik tizenöt állomáson kellett teljesíteniük: volt itt mocsárjárás, kézigránátdobás és sátorvázállítás is. A verseny győztese automatikusan meghívást kapott a jövő évi, 37. Tavaszi Túra nevű, sárisápi honvédelmi országos versenyre.

Képünkön a fehérvári Táncsics-iskola növendékei láthatók, akik 81 másodperc alatt szállították a célhelyre a sérültet. Az első helyen mégsem ők végeztek…
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Már rohant is felé a lajoskomáromi csapat négy tagja: két fi ú megkezdte az újraélesztést, a két lány pedig értesítette a mentőket. Képzeletbeli a helyzet, de nagy volt a tét: precíz munka és gyorsaság szükségeltetett ahhoz, hogy a versenyző csapat végül a legjobb helyen végezzen. Sikerült!

Idén tizedik alkalommal rendezik meg – elsősorban Pákozdon, a Nemzeti Emlékhelyen – a pákozd–pátka–sukorói csata tiszteletére életre hívott honvédfesztivált. Az esemény követői tudhatják, az első nap – mint az hosszú ideje lenni szokott – egy általános iskolásoknak szóló versennyel kezdődött. Ezt a versengést kilencedik éve már, hogy az István Király Általános Iskolában és annak környékén, a Palotavárosi tavaknál rendezik meg. Így a helyi fiataloknak nem kell sokat utazniuk már az első napon – tudtuk meg a főszervező Görög Istvántól, aki egyben a szervező Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnök-helyettese, valamint a Katonai Emlékpark ügyvezetője.

– Kérlek, a honvédelmi ismereteitek meglétét, az ügyességeteket, rátermettségeteket és edzettségeteket jól mutassátok meg ezekben a feladatokban! – lelkesítette a fi atalokat a házigazda, Krählingné Kovács Tünde igazgató.

A lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola csapata diadalmaskodott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tizenöt csapat pedig – melyekben négy-négy felsős általános iskolás versenyzett – bátran nekilátott az egyes feladványoknak: sebesültet szállítottak, papírrepülőt készítettek, sátorvasat állítottak és bontottak, mocsarat jártak, fekvőtámaszoztak, felülést végeztek, kézigránátot hajítottak, valamint hadtörténelmi totót oldottak meg.

A csapatok közül ketten távolabbról, Lajoskomáromból és Sárisápról (Komárom-Esztergom megye) érkeztek, a többiek mind székesfehérvári intézmények diákjai voltak.

A X. Honvédfesztivál kedden, vagyis ma a Katonai Emlékpark Pákozdban számháborúval folytatódik, de a hét során ifjúsági járőrverseny, hagyományőrző és családi nap, valamint egy sukorói haditanács is a program részét képezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában