hamarosan indul a munka

2019.03.05. 11:30

Százmillióból teszik biztonságosabbá a közlekedést Balinkán

Nagy öröm 100 millió egy kis falunak, ám rögös út vezetett addig, amíg megkezdődhet a nyertes pályázat révén az építkezés.

B. Kiss László

A községházánál zebrát létesítenek, kicserélik a régi buszvárót, parkolót és kerékpártárolót építenek – mondja Wéninger László

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Március végén lesz három esztendeje, hogy Balinka önkormányzata benyújtotta a közlekedés biztonságosabbá tételét célzó TOP-pályázatát. A pályázat nyert, a szerződést, amely bruttó százmillió forint támogatás folyósításáról szólt, 2017 nyarának végén írták alá – elevenítette fel az előzményeket lapunkat tájékoztatva Wéninger László, a település polgármestere. Az elöljáró azonban egyúttal hangsúlyozta: a százmillióból közel 80 millió forint szolgál a kivitelezési munkálatok finanszírozására.

Megkapták a pénzt, amivel többe kerül a beruházás

A fennmaradó összegből például a tervezés, a szükséges ingatlanvásárlások, a közbeszerzés, a projektmenedzselés, a műszaki ellenőrzés költségeit állják. A pályázat részét képezi a szemléletformálás is, melyet egy kis kiadvány megjelentetése szolgál majd. Bár a pályázat nem feltételez önerőt, helyenként az önkormányzatnak mégis a zsebébe kell nyúlnia, mivel az adott célra meghatározott összeg kevésnek bizonyul. Ez történt például a tervezés esetében, amelyre a pályázat 3,5 milliót tartalmazott, de valójában 5,5 millióba került. A kivitelezésre kiírt közbeszerzést a legalacsonyabb árat kínáló, fehérvári székhelyű vállalkozás nyerte. Mivel 2016 óta drasztikusan emelkedtek az anyagárak és a bérek is, már a közbeszerzés megindításakor feltételezhető volt, hogy a majdani nyertes a pályázatban rendelkezésre álló összegből nem tudja majd maradéktalanul megvalósítani az előírt műszaki tartalmat. Ezért erre számítva – tavaly áprilisban – úgynevezett feltételes közbeszerzést folytattak le. Ez azt jelenti, hogy a kivitelezővel kötött szerződés csak akkor lép hatályba, ha a munkálatok fedezete teljes mértékben az önkormányzat rendelkezésére áll – mondta el a polgármester.

A községházánál zebrát létesítenek, kicserélik a régi buszvárót, parkolót és kerékpártárolót építenek – mondja Wéninger László
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A közbeszerzést elnyert építőipari cég egyébként – noha, mint említettük a jelentkezők közül a legalacsonyabb árat kínálta – mintegy húsz százalékkal drágábban tudta csak elvállalni a munkát a tervezetthez képest. Ez az összeg nem állt rendelkezésére a balinkai önkormányzatnak. Ezért – élve a lehetőséggel – a többletköltséget 2018. május 30-án megigényelték a TOP-pályázatok irányító hatóságától – folytatta Wéninger László. A kivitelezés befejezésének határideje eredetileg 2018 október 31. lett volna, mivel azonban nem kaptak értesítést arról, hogy a pluszban igényelt pénzt megkapja-e az önkormányzat, kénytelenek voltak módosítani a határidőt. Ehhez egyébként a pályázatokat elbíráló megyei önkormányzat, illetve a már említett irányító hatóság, azaz az illetékes minisztérium támogatását is megszerezték. A határidő a módosítást követően 2019. június 30-ra változott. Jó hír volt számukra, hogy a kivitelező vállalta: a tavalyi áron végzi el a munkát – jegyezte meg az elöljáró. Közben – a múlt hónapban – a kormányhatározat által pozitív elbírálásban részesült az önkormányzat azon igénye, amelyet a többletköltség fedezetéül szolgáló plusztámogatásra nyújtott be.

Több gyalogátkelőt létesítenek

Ahhoz, hogy ez így lett, sok segítséget nyújtott Törő Gábor országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke. Így hát egyenesbe került a pályázat ügye: a múlt héten lezajlott a munkaterület átadás-átvétele, és hamarosan kezdődnek a munkák.

Most már csak az a kérdés, milyen létesítményekkel gyarapszik majd Balinka? – tudakoltuk a polgármestertől. Nos, röviden: több gyalogátkelőt létesítenek. Ez – a zebra felfestésén túl – a járdakapcsolat és a megfelelő világítás kiépítését is jelenti. Kicserélnek több buszvárót, két helyen pedig – a forgalom lassítása céljából – besűrítik az út szélét jelző bójákat. A községházánál parkolók, a Gaja-szurdok bejáratánál gyalogjárda épül. Másfél kilométer hosszan pedig kerékpárosnyomot is fölfestenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában