Nem sok köze van Angliához e halnak

2019.04.28. 16:18

Sok horgász híve az angolnának a Velencei-tavon

Matuzsálemi kort is elérhetnek az angolnák, melyeknek főként a Velencei-tavon van nagyszámú híve a pecások között.

Káldor András

Magyarországon a hatvanas évektől kezdték telepíteni

Fotó: Shutterstock

Kígyóformájú hal, amely megtalálható édes, félig sós és sós vizekben is a vízfenékhez közel. Nyálkás apró pikkelyekkel borított teste bronzbarna színű felnőtt korában, páratlan úszói egybeolvadtak és a hasúszói hiányoznak. Rossz látással, és jól kifejlett szaglással rendelkezik. A szaglóérzékenység tekintetében világcsúcstartó, bizonyos illatokat (például a rózsaolaj illatát) 3,2 trillió-szoros hígításban is érzékelni képes. Ez a szagérzékenység körülbelül olyan erős, mintha mi, emberek harminc kilométer távolságból megéreznénk egy nyíló rózsa illatát szélcsendben! Az angolna gyakran hagyja ott a csalit azért, mert megérzi rajta kezünk szappan, kézápoló krém, olaj, benzin vagy akár nikotin szagát.

Hazai halaink közül testfelépítése egyikkel sem téveszthető össze. Nálunk a hatvanas évektől telepítették. Mára azonban úgy tűnik, nem vették kellőképp figyelembe a faj ökológiai igényeit, ezért sok őshonos halfajunk jelentős táplálékkonkurensévé vált, másrészt az oxigénhiányra és parazitás fertőzésekre való érzékenysége miatt nagy részük ki is pusztult (pl. Balaton 1991–92).

Magyarországon a hatvanas évektől kezdték telepíteni
Fotó: Shutterstock

Óránként 50 kilométert úszik átlagosan, vizes fűben 5 kilométert tud megtenni egy nap alatt. Mérete 60–70 cm között van, súlya 1,2 kg. A nőstény példányok 2 méteresre is megnőhetnek, és elélhetnek 80–90 évig.

A táplálékát a vízfenéken keresi, amely java részt gerinctelen állatokból és halakból tevődik össze. Táplálkozását tekintve mindenevőnek mondható, fenéklakó mivolta révén az ott előforduló táplálékszervezetek alkotják táplálékának nagy részét. Néhányat említve: gyűrűsférgek, puhatestűek, csigák, kagylók, rákok, rovarok, halak, kétéltűek.

Horgászati tilalom alá hazánkban nem esik. Magyarországon korántsem lett olyan népszerű sporthorgász hal, mint más európai országokban. Horgászható fenéken, de például a Velencei-tavon népes tábora van az angolnára pergetőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában