Szüneteltetett békesség

2019.05.18. 07:20

Nem lesz munkásszálló a Bébic utcában

A fehérvári közgyűléseken, példának okáért a kiemelkedő iparűzésiadó-bevétel miatt, gyakran röpködnek a milliárdok, a képviselők közötti vitastílus azonban jobbára kimért.

Majer Tamás

Az érvelés és az indulatok megfértek egymás mellett

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A közelgő európai uniós és még inkább a látóhatáron szintén inneni őszi önkormányzati választás viszont némiképp elmosta ezt a kimértséget. Pedig másképp indult. Nemrég megszületett Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő gyermeke, Cser-Palkovics András polgármester még az első napirendi pont előtt köszöntötte az édesanyát és gyermekét, amit taps követett. Hasonló reakció ritkán fordul elő a közgyűléseken. Ezután egyperces néma csenddel adóztak a 92 éves korában elhunyt Borlói Rudolf zeneszerző, iskolaigazgató emléke előtt. Más stílusban folytatódtak az események. A 3. napirendi ponthoz kapcsolódó feketehegy-szárazréti, tervezett munkásszálló körüli mizéria és az azt megoldó, a Fidesz–KDNP-frakció által elfogadásra kínált javaslat, illetve az ügyet övező polémia verte ki a biztosítékot.

118,5 milliárd forint a város vagyona

Most összefoglaljuk az indítványt: a közgyűlés a város fontos értékének tartja, hogy Fehérvár egy olyan prosperáló európai város, ahol békesség van, nyugalom és jó közbiztonság. Ezt nem szeretnék veszni hagyni, így nemet mondanak minden olyan törekvésre, amely európai kultúrkörön kívüli bevándorlók betelepítését szorgalmazza. Ugyanis ezen folyamatok – nyugat-európai tapasztalatok szerint – társadalmi konfliktusokat, romló közbiztonságot, terrorista cselekményeket is magukkal hozhatnának. A javaslatban áll még, a közgyűlés nem ért egyet a Bébic utcai munkásszálló megépítésével, s hogy ezt elkerülje, bérbe kívánja venni az ingatlant és a rajta lévő fel­építményt. Ott például egyetemi kollégium is lehetne. A vita éles volt, a városban jelen lévő ukrán vendégmunkásoktól elindulva Márton Roland pakisztáni gyerekekről is beszélt. Rémképe szerint legközelebb majd őket fogják Fehérváron dolgoztatni a kapitalisták.

Az érvelés és az indulatok megfértek egymás mellett
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Egyébként politikai pamfletnek nevezte a fent tömörített javaslatot. Szigli István erős kifejezéssel kelt az általa képviselt városrész védelmére, amely az elmúlt pár hónapban a nagypolitika játszótere lett:

– El a kezekkel Feketehegy-Szárazréttől, tisztelt sz…keverők! – fogalmazott forma-, illetve rendbontóan.

Az ő indulata mindenesetre elpárologhat, hiszen a határozati javaslatot a jelen lévő képviselők – But Sándor, Márton Roland és Ráczné Földi Judit kivételével – megszavazták.

Az érvelés és az indulatok megfértek egymás mellett
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Más. A testület elfogadta a 2018-as pénzügyi év zárszám­adását. Évek óta nő, jelenleg már 118,5 milliárd forint a város vagyona. Egy, az építményadóról szóló önkormányzati rendelet módosítása az esetleges újabb fehérvári parkolóházak építését tette költséghatékonyabbá. Elindult a Csók István Képtár homlokzati felújítását célzó közbeszerzés is: vagyis a Bartók térrel együtt eme épület külseje is megújul. A Homonnai és a Poprádi utca felújításáról szóló közbeszerzés már kész, a győztes kivitelező pár hét múlva elkezdi a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában