Cél a fiatalok érdeklődésének felkeltése

2019.01.10. 17:10

Kisállatok kiállítása lesz a Volán sportcsarnokban

A V-61 Alba Regia Galamb- és Kis­állattenyésztők Egyesülete tavaly ünnepelte fennállásának 60 éves évfordulóját. A jubileumi programsorozat zárásaként rendeznek a Börgöndi úti Volán sportcsarnokban kiállítást.

Borsányi Bea

Kétlábú és négylábú állatokkal is találkozhatunk majd a hétvégi kiállításon, amelynek a Volán sportcsarnok ad otthont

Fotó: FMH

A díszmadarakat, egzotikus madarakat, díszbaromfikat, különleges galambokat, illetve nyulakat felvonultató kiállítás – amely egyben a hazai óriásnyulak tenyészszemléje is lesz – célja egyfelől a fiatalok érdeklődésének felkeltése a kis­állattenyésztés iránt, másfelől a minket körülvevő közvetlen környezetünk értékeinek bemutatása, amelyek között két fehérvári kötődésű is van. Az egyik a székesfehérvári bukógalamb, amely a Felsővárosból indult hódító útjára és amely – ahogy azt Bárány István, a Székesfehérvári és Erdélyi Bukó Galambokat Tenyésztők Fajtaklubjának tagja elmondta – régen minden paraszti háznál megtalálható volt a ragalján.

Kétlábú és négylábú állatokkal is találkozhatunk majd a hétvégi kiállításon, amelynek a Volán sportcsarnok ad otthont
Fotó: FMH

A másik a magyar óriásnyúl, amelynek annak idején Szeged mellett Fehérvár volt a tenyésztési bázisa. Ez a fajta 1994 óta nemzeti kincs, és mivel mára a tenyészállatok száma 500 alá esett, fokozottan védett. Nem mellesleg ennek a kétfajta állatnak a húsa a reformkonyha fontos része, tartásuk pedig eleink számára az állandó húsforrás biztosítását szolgálta.

A hétvégi kiállításon azonban elsősorban nem gasztronómiai szempontból ismerkedhetnek meg velük. A szombati napon, idén először, a gyerekeket kreatív játszóházzal és kis­állatsimogatóval várják a szervezők, akik remélik, néhányan kedvet kapnak majd ahhoz, hogy maguk is kisállattenyésztőkké válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!