vakcinázás

2017.10.03. 09:00

Kecskében is találtak veszettséget Magyarországon

Fejér megye kiváltságos helyzetben van, legalábbis, ami a veszettség országos észlelését illeti. Az itteni gazdáknak épp ezért ebzárlattal és legeltetési tilalommal sem kell most számolniuk, nem úgy, mint számos más megyében.

S. Töttő Rita

Forrás: pixabay

Magyarországon Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében 2013-ban 24, 2014-ben 23 esetben állapított meg veszettséget a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. 2015-ben egyetlen esetet regisztráltak, amikor egy denevérben állapítottak meg veszettséget, 2016-ban egy Borsod megyei településen, Szerencsen találtak veszett rókát, idén márciusban pedig ugyanezen a környéken, Bekecsen mutattak ki veszettséget rókában, valamint egy tanyán két kecskében – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatójában, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara elnökének küldött.

Vadon élő állatok veszettség elleni vakcinázása Magyarországon a nyugati határ melletti területeken indult 1992-ben, majd fokozatosan húzódott keleti irányba Ausztria, Szlovákia mentessé válásával – tette hozzá kérdésünkre Sziebert Gergely megyei főállatorvos, ahogy azt is: 2013-óta Fejér megyében nem szórtak ki vakcinát. De még így is évekig tettek ki a megyében úgy vakcinát, hogy nem regisztráltak megbetegedéseket. A megyei főállatorvos emlékezett: 2005-ben volt utoljára elhullott rókából pozitív vizsgálati eredmény, Dunántúl tekintetében pedig Veszprém megyében 2008-ban, ezért nem indokolt Fejérben a vakcinázás.

Sziebert Gergely
Fotós: a szerző

Ezért is koncentrálnak jobban az idei őszi, téli veszettség elleni vakcinázás során ezekre a területekre a hatóságok. Mert noha szerencsére 1994 óta embert nem betegített meg a veszettség, az állatállományban – legyen szó akár vad, akár háziállatról – időről-időre felbukkan a rettegett kór. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint szeptember 30-a és október 14-e között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Az észak-nyugati megyéket – így Fejér megyét is – leszámítva mindenhol várható vakcinázás. A hatósági főállatorvos az érintett területeken a procedúra kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket azonban nem érinti.

A vakcinázott területeken piros színű plakátok tájékoztatják a kirándulókat az immunizációs kampányról. A figyelmeztetés arról is szól, hogy se ember, se kutya ne vegye fel a csalifalatokat, amelyek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú étek. Ennek a belsejében, alumínium blaszterben található a vakcina, amelyet a vadállatoknak szánnak a szakemberek. Ha ez a vakcina ember az ember szájába, orrába vagy sérült bőrfelületre kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Nem sérült bőrfelületre, illetve nem nyálkahártyára kerülve az anyagot azonnal, alaposan le kell mosni szappanos vízzel – hívja fel a figyelmet a kamarának küldött levelében a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában