Az elátkozott, utolsó bevetés

2019.11.26. 14:00

Hetvenöt éve zuhant le füstölgő repülőgépével az amerikai pilóta Pátkánál

A település határában a szántóföldet akácerdő sávja határolja, ami a második világháború idején még nem volt ott.

Tihanyi Tamás

A megemlékezők csoportja, bal szélen a kezdeményező Brotesser Zoltán

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kis csapat halad az erdei úton, s egyre közelebb jut egy szerény emlékhelyhez: az egykori repülőgép becsapódásának, az amerikai pilóta halálának helyét elvadult növények – és a föld alatt minden bizonnyal még mindig a háború rozsdás tárgyi maradványai – veszik körül. Csendben hallgatjuk előbb a magyar, majd az amerikai Himnuszt, a dallamot csak a felettünk elhúzó vadlibák ricsaja töri meg, majd az Albatrosz Repülő Egyesület nevében Brotesser Zoltán, az Öreg Sasok szakosztályának vezetője idézi fel az egykor történteket.

A megemlékezők csoportja, bal szélen a kezdeményező Brotesser Zoltán
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Támadás közben csapódott a földbe

Egy fiatal amerikai repülős főhadnagy, George Walter Baird élete 1944. november 26-án ért véget Pátka község határában, amikor P 38 Lightning típusú repülőgépével alacsony magasságban földi célpontok elleni támadás közben a földbe csapódott. Vagy elveszítette az uralmát a gép irányítása felett, vagy fegyverek találata érte, de az lehet a legvalószínűbb, hogy mindkettő megtörtént.

Ilyen gép zuhant le Pátka mellett: Lightning egy repülőmúzeumban az Egyesült Államokban
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kísérőjének, Robert Hauser főhadnagynak a beszámolójából annyi derült ki, hogy a lezuhanás előtt a repülőgépet füstölni látta.

Baird főhadnagy 1918-ban, a Wisconsin állambeli Wausau-ban született. A főiskola elvégzése után számvivőtisztként dolgozott, majd 1942-ben belépett a hadseregbe, ahol a pilótakiképzést követően 1944-ben hadnagyként a 15. Légi Hadsereg kötelékében az olaszországi hadszíntérre került. De harcolt Franciaország, Németország, Románia, Csehország, Jugoszlávia és Magyarország légterében is. Haditettei közül kettőt említenek meg a visszaemlékezések: 1944. szeptember 3-án részt vett a jugoszláviai Smeredovo feletti légiharcban, amikor két német repülőgépet lőtt le, augusztusban pedig B-17-es bombázók vadászkísérőjeként ott volt egy olyan romániai hadműveletben, amikor amerikai repülősöket szabadítottak ki egy fogolytáborból. Baird főhadnagy haláláig ötven bevetést élt túl.

Felesége, Elaine nevét felfestette a Lightning oldalára: az asszony élete végéig őrizte George emlékét. Fia, ifjabbik George kisgyerekként nem nagyon emlékezhetett rá, de a 2016-ban bekövetkezett halálakor kiadott gyászjelentése megemlíti az édesapját, a világháborús pilótát.

Nagy Dániel polgármester is koszorúzott
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A háború minden katona és civil áldozatára is emlékeznünk kell!

A zuhanás után 75 évvel rendezett szombati tiszteletadáson, amit koszorúzás zár, Nagy Dániel, az egykor súlyos harcokat látott Pátka polgármestere is szól, s kiemeli: a pilóta halálának helyszínén, a mécses lángját nézve a háború minden katona és civil áldozatára is emlékeznünk kell. Hozzáteszi: jövőre talán többen leszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában