Előfizetés

2017.09.29. 10:30

Októberben lép érvénybe a hűségidő hosszát szabályozó törvénymódosítás

FEJÉR MEGYE – Jellemzően egy éves hűségidők várhatók a mobiltelefonok piacán, bár a készülékekre vonatkozó kedvezmények ezután is hosszabb elköteleződésre csábíthatják a vásárlókat.

Majer Tamás

Ezentúl már nem kell otthon bűvészkedni a telefonok függetlenítésével. A hűségidő végén a szolgáltató kötetes lesz megtenni

Fotó: Nagy Norbert

Október 24-től érvénybe lép az elektronikus hírközlésről szóló, az országgyűlés által már a nyáron elfogadott törvénymódosítás, amely a hang- és adatalapú lakossági tarifákra vonatkozik.

Ezentúl határozott időtartamú előfizetői szerződés az eddig általános 24 hónap helyett maximum 12 hónapra köthető, sőt a szolgáltatónak a szerződés megkötését megelőzően minden esetben fel kell ajánlani a határozatlan időtartamú előfizetői szerződés lehetőségét az ügyfélnek – annak feltételeit bemutatva.

Kivételt csak az előfizető javára történhet, miszerint a vásárló kérésére a határozott időtartamú előfizetői szerződés 24 hónapra is megköthető, ha a szerződéshez készülékvásárlás is kapcsolódik.

A határozott idejű előfizetői szerződés lejárta után a szolgáltató az előfizető számára köteles díjazás nélkül függetleníteni a mobiltelefont annak érdekében, hogy a készülék bármely szolgáltató előfizetőjeként használható legyen a továbbiakban. Fontos megjegyezni, hogy ezt az ingyenes szolgáltatást az előfizetőnek külön kérnie kell a szolgáltatónál.

Ezentúl már nem kell otthon bűvészkedni a telefonok függetlenítésével. A hűségidő végén a szolgáltató kötetes lesz megtenni
Fotós: Nagy Norbert

A törvénymódosítás értelmében a határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, már határozatlan idejű szerződésben meghatározott havidíj, illetve az előfizetői szolgáltatásra vonatkozó egyéb feltételek nem lehetnek az előfizetőre nézve hátrányosabbak a korábbi, határozott idejű szerződésben szereplő feltételeknél.

Továbbá az új szabályozás értelmében a szolgáltatónak a határozott idejű szerződés lejártát megelőző kilencven napon belül legkevesebb háromszor értesíteni kell az előfizetőt a szerződés lejártának dátumáról és persze az új ajánlatról is.

Lényeges még, hogy az előfizető a határozatlan idejű szerződését bármikor jogosult azonnali hatállyal felmondani, bárminemű jogkövetkezmény nélkül. Az előfizetői szerződés bármely ezzel ellentétes kikötése semmis.

Vonatkozó felmérések szerint az előfizetőknek a tarifaváltozás, a hang- és adattartalom sokkal fontosabb szempont szerződéskötéskor, mintsem a hűségidő. Utóbbi elsősorban a fiataloknál esik nagy súllyal latba, illetve azoknál, akiknek nem stabil a munkahelyük vagy külföldre költözést terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában