Díszőrség 100 percen át

2019.07.17. 14:30

A Nemzeti Hadsereg zászlóbontására emlékeznek az Országzászló téren

Megemlékezést és 100 perces díszőrséget tartanak a Nemzeti Hadsereg zászlóbontásának 100. évfordulójára emlékezve július 19-én, pénteken kora este az Országzászló téren.

V. Varga József

Szegedi haza- és nemzetmentők a zászlószentelésről készült képen, valamint Zadravecz János tábori püspök, Horthy Miklós fővezér és Vajas József alsóvárosi gazdakör elnök a Földmíves utca 7. számú épület falán máig helyre nem állított fogadalomtétel domborművön Fotó: Archív

Az emlékezők 17 óra 30-tól gyülekeznek a Várkörút és az Országzászló tér sarkán, a megemlékezés és a koszorúzás 18 órakor kezdődik az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékműnél, beszédet mond vitéz Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Társaság elnöke.

A díszőrség 10 percenkénti őrségváltással egészen 20 óra 40-ig tart. A díszőrségben részt vesznek az Alba Regia Civitas Rend, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Fejér Baranta, a Fejér MAG Egyesület, a Fejér Szövetség Mozgalom, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Rákóczi Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Trianon Társaság, a Vitézek Történelmi Rendje és a Vitézi Rend tagjai és képviselői.

Szegedi haza- és nemzetmentők a zászlószentelésről készült képen, valamint Zadravecz János tábori püspök, Horthy Miklós fővezér és Vajas József alsóvárosi gazdakör elnök a Földmíves utca 7. számú épület falán máig helyre nem állított fogadalomtétel domborművön
Fotó: Archív

Július 20-án lesz 100 éve, hogy Szegeden megszentelték a zászlót, a Nemzeti Hadsereg zászlaját, mely hazát és nemzetet mentett, mely zászló alá sorakozott fel Magyarország honvédő ereje. A Nemzeti Hadsereg nélkül hazánknak nemcsak kevesebb területe, lakosa, de feltámadási reménye sem volna. A Nemzeti Hadsereg első nagy ünnepséggel egybekötött zászlószentelése 1919. július 20-án ment végbe a Mars téri laktanyában.

Amint Boór Ferenctől, a Fejér Szövetség társelnökétől megtudtuk: a következő megemlékezés Székesfehérvár Országzászló terén augusztus 18-án, vasárnap 18 órától lesz az utolsó fehérvári „törvénylátó” Országgyűlés 81. évfordulóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában