Kőszárhegy

2016.04.21. 17:15

Kőszár-hegymenet a sziklagyepen szombaton

Kőszárhegy – A Kőszár-hegymenetet tizenegyedik alkalommal rendezik meg szombaton a településen, természetvédelmi előadással, erdei és mezei sétával, tábortűzzel és szalonnasütéssel.

V. Varga József

A közösségi együttműködés egyik legnagyobb eredményének a Szár-hegy természeti értékeinek megőrzését és bemutatását tartják Kőszárhegyen. Amint Borján Péter polgármester és Gáspár Csabáné, az Együtt Kőszárhegyért Egyesület elnöke lapunknak kifejtette: ma már 15 hektár sziklagyep és karsztbokor-erdő terület van az önkormányzat tulajdonában, s rajtuk keresztül a természetkedvelők birtokában.

A szervezők az idei hegymenetre is várják a természetkedvelőket (Fotó: Gáspárné Andrea)

A két régi kőfejtő kitisztításával szép környezetbe helyezett pihenőhelyeket alakítottak ki, a mélyút kitakarításával és rendezésével gyalogút áll rendelkezésre, melyen a faluközpontból csaknem a hegytetőig fel lehet jutni. A Panoráma pihenőparkot a múlt évben, a tizedik hegymenet alkalmával Törő Gábor országgyűlési képviselő avatta. Felújították a geodéziai magassági pontot, a környezete kedvelt kirándulóhely.

A mozgó planetárium szombaton 11 órától várja az érdeklődőket a művelődési háznál, Mit üzen a hagyományos tájhasználat és a természetkiélés a természetvédelemnek? címmel 14 órától Babai Dániel etnobotanikus tart előadást. A Szár-hegyre 16 órakor indul a túra, melynek első állomása a Panoráma pihenőpark lesz, a köszöntőt és a műsort követően kezdetét veszi az erdei és mezei séta. A zenés beszélgetésnek 18 órától a régi kilátónál található kőfejtő szolgál helyszínként, majd a Kőszár-hegymenet hangulatos tábortűz melletti szalonnasütéssel fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!